Aasta ettevõte Estonian Cell ootab tööstuse kasvuks stabiilsemaid poliitilisi otsuseid

Katrin Uuspõld
Copy
Estonian Cellis töötab 90 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd enam kui viiesajale inimesele.
Estonian Cellis töötab 90 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd enam kui viiesajale inimesele. Foto: Ain Liiva

Haavapuitmassitehas Estonian Cell pälvis reede õhtul toimunud Eesti parimate ettevõtete auhinnagalal aasta ettevõtte ja aasta välisinvestori tiitli, mille taga on ettevõttesse tehtud 20 miljoni euro suurused investeeringud tootmismahu ja keskkonnasäästlikkuse tõstmiseks.

"Oleme nende tiitlite üle väga uhked ja õnnelikud," ütles Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe. "See on suur tunnustus meie aastatepikkusele tööle eestimaise puidu väärindamisel." Lahe sõnul on Estonian Celli tehas käivitushetkest alates kasutanud vaid parimat võimalikku tehnikat ja viimaste aastate investeeringud on võimaldanud saavutada nii kuluefektiivsust kui ka ambitsioonikaid kasvueesmärke, aga ka vähendada mõju keskkonnale.

Estonian Celli omanikfirma Heinzel Group on ettevõttesse 13 tegutsemisaasta jooksul investeerinud kokku 50 miljonit eurot lisaks 153 miljoni eurosele alginvesteeringule. Ettevõttele tunnustuse toonud investeeringud olid positiivseks reaktsiooniks valitsuse mullusele otsusele langetada suurte energiatarbijate elektriaktsiisi.

Estonian Celli ühe omaniku Alfred Heinzeli sõnul pole aga pelgalt aktsiisilangetamine piisav edasiste investeeringute tegemiseks. "Mullu otsustas valitsus langetada energiaaktsiise energiamahukale tööstusele. Olen pidanud oma sõna ja vastusena aktsiisialandusele investeerinud lubatud 20 miljonit eurot. Astusime sellega esimese sammu tootmismahu pudelikaelte kõrvaldamiseks, aga ka keskkonnaalase tegevuse parendamiseks," ütles Heinzel. "Investeeringute jätkamiseks vajame siiski veelgi konkurentsivõimelisemaid energiamakse ja tööstuse kasvuks stabiilsemaid poliitilisi otsuseid."

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tegu on viimase aastakümne ühe suurima Eestisse tehtud välisinvesteeringuga kogumaksumuses ligikaudu 200 miljonit eurot. Ettevõttes töötab 90 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd enam kui viiesajale inimesele. Ettevõte toodab kvaliteetset kemi-termo-mehaanilist haavapuitmassi, mis eksporditakse Euroopa ja Aasia paberitehastele, mille toodang jõuab pikaajalisse kasutusse või ringlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles