Haigla ravijuht: loodame, et grippi haigestunuid niipea ei teki

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Tervishoiu valdkonnas töötavad inimesed panevad südamele, et praegu on kõige õigem aeg gripi vastu vaktsineerida. Foto on illustratiivne.
Tervishoiu valdkonnas töötavad inimesed panevad südamele, et praegu on kõige õigem aeg gripi vastu vaktsineerida. Foto on illustratiivne. Foto: Imago Stock & people

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Olga Sadikova ütles, et gripp alustab võidukäiku siis, kui hakkab ka ülemiste hingamisteede viirusnakkuste hooaeg – oktoobris. Kolletamiskuu on küll käes, kuid Sadikova sõnutsi pole võimalik täpselt ennustada, milline viirus hooajal domineerima pääseb.

“See pole inimese jaoks ka tähtis, sest gripp on teistest ülemiste hingamisteede viirusnakkustest alati ohtlikum,” lausus Sadikova. Ta lisas, et kuna gripiviirused jõuavad ringlusesse peamiselt jaanuaris ja kõrghetk on veebruaris või isegi märtsis, on praegu kõige õigem aeg vaktsineerimiseks. “Organismil on aega viirusevastase kaitse kohandamiseks,” märkis Olga Sadikova.

Rakvere haiglast öeldi, et juba mõnda aega tagasi alustati väga aktiivset nii oma kui ka teiste organisatsioonide töötajate gripi vastu vaktsineerimist.

“Praegu kasutame Eestis müüdavat niinimetatud neljavalentset vaktsiini, mis sisaldab A-viiruse ja B-viiruse kahte alatüüpi,” märkis Rakvere haigla ravijuht Liis Otstavel.

Ravijuht ütles, et analüüside tulemusena ei ole veel haiglasse pöördujatel grippi tuvastatud. “Loodame, et inimeste teadlikkus vaktsineerimisest kasvab ja haigestunuid niipea ei teki,” lausus Otstavel. Tema sõnutsi on positiivne, et kui paar aastat tagasi moodustasid suure riskirühma hooldekodude patsiendid, saab nüüd tõdeda, et mitu hooldekodu on võtnud hoolealuste kaitsmise enda südameasjaks. Gripivastast tasuta vaktsineerimist võimaldatakse sellest aastast nii üldhooldekodude kui ka erihooldekodude elanikele.

Eelmisel gripihooajal vaktsineeris end gripi vastu enam kui 92 000 inimest ehk seitse protsenti Eesti elanikkonnast. Apteekides vaktsineeris end 2017/2018. aasta gripihooajal gripi vastu enam kui 9000 inimest.

Viimaste aastate statistika näitab, et aktiivse haigestumise periood kestab aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles