Vaheajal saavad lapsed muuseume avastada mängulises võtmes

Katrin Uuspõld
Copy
Rakvere linnakodaniku majamuuseumis on karupoeg Otto tuba, mida väikesel muuseumikülastajal tasub avastada.
Rakvere linnakodaniku majamuuseumis on karupoeg Otto tuba, mida väikesel muuseumikülastajal tasub avastada. Foto: Meelis Meilbaum

Kuni 27. oktoobrini toimub juba viiendat korda laste ja noorte muuseumifestival “Avatud mänguväljad”, kus tänavu osalevad Lääne-Virumaalt Eesti politseimuuseum ja Rakvere linnakodaniku majamuuseum. Festivali pealkiri “Keeruta ja lennuta!” tõukub laulu- ja tantsupeoaastast, kuid osalevad muuseumid avavad teemat väga eripalgelises ja loomingulises võtmes.

On muuseume, kus saab iseend või esemeid sõna otseses mõttes keerutada ja lennutada, ning on ka neid, kus kutsutakse lapsi mõtteid keerutama ja fantaasiat lennutama. Festivali teema on seotud mängimise ja mängulisuse, vabaduse ja loomingulisusega.

“Vaba aja veetmise mustritele pannakse alus lapsepõlves ja peamine roll on siin perekonnal. Selleks et muuseumis koos toredalt aega veeta, ei pea vanem olema ajaloolane või loodusteadlane. Mängujuhised ongi loodud selleks, et muuta muuseumi avastamine nii lapsele kui ka vanemale mugavamaks ja veel põnevamaks,” ütles festivali korraldaja Jelena Tšekulajeva.

19 muuseumi ja raamatukogu üle Eesti on spetsiaalselt festivali jaoks valmistanud mängulehed, mis aitavad lastel ja peredel näitusi ning kogusid mängulises võtmes avastada.

Lastepäraselt illustreeritud ja kujundatud mängujuhised leiab muuseumist, ent huvilised saavad festivali võimalustega tutvuda ja mängujuhiseid uurida ka festivali kodulehel aadressiga avatudfestival.ee.

"Mängujuhised ongi loodud selleks, et muuta muuseumi avastamine nii lapsele kui ka vanemale mugavamaks ja veel põnevamaks."

Jelena Tšekulajeva

festivali korraldaja

Eesti politseimuuseum ootab oma programmi 6–11-aastaseid lapsi, kellel on võimalik mängujuhise abil seigeldes oma tähelepanelikkust ja kaasamõtlemist rakendada. Muu hulgas kopterit juhtida, osavusrada ja laserkiirte tunnelit läbida ning valedetektorit katsetada.

“Ekstra programmi me selleks puhuks ei teinud, küll on meie igapäevased muuseumitegevused mängulehel lapsesõbralikult illustreeritud ja nende järgi on põnev muuseumi avastada,” rääkis politseimuuseumi direktor Andrus Eesmaa.

Rakvere linnakodaniku majamuuseumis on lõbusasse seiklusesse, mis mõeldud nelja- kuni seitsmeaastastele, kaasatud karupoeg Otto, kes on vaja muuseumis üles leida. Otsimise käigus tuleb lastel lahendada põnevaid ülesandeid ning nad saavad uusi teadmisi näiteks vanade lauanõude nimetuste, kärbsepüünise, tigudiivani ja Arvo Pärdi kohta.

Festivali “Avatud mänguväljad” korraldab MTÜ Elamusõppe Labor koostöös Tallinna linnamuuseumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles