Juhtkiri: kodanikuaktiivsusel on jõud

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Läinud nädalavahetusel sai Võsu endale uue alevikuvanema. Ja kui rahvas valimiste tarvis juba kokku oli tulnud, valiti ühtlasi ära kandikogu. Mis imeloom see kandikogu on?

Kunagises Vihula vallas oli peaaegu et igal külal oma külavanem, kes oli nii-öelda lüli külarahva ja kohaliku võimu vahel. Veel ühinemata Haljala vallas oli aga külavanema valimine võrdlemisi võõras asi. Kogu vallas oli neid üks-kaks.

Peale kahe omavalitsuse ühinemist asus vallavolikogu esimees Vello Väinsalu juurutama mõtet kandikogudest ja kandivanematest – ühe piirkonna külad moodustavad kandi ja valivad endale kõneisiku ehk kandivanema. Et külavanema töö on vabatahtlik töö ja kedagi ei saa sundida seda tegema, on hakkajat eestvedajat, kes kandivanema kohustused enda kanda võtab, lihtsam leida.

Enda hääle kuuldavaks tegemine on igal juhul vajalik, ja see arvamus jäi kõlama ka Võsu rannaklubis toimunud rahvakoosolekul. Häid mõtteid on inimestel palju, olenemata sellest, kas elatakse vallamajale lähemal või kaugemal, kuid alati ei pruugi need vajalikul moel vallavõimu esindajateni jõuda ja seetõttu hakkavad asjad venima.

Külajuttude tasemel, tihti moonutatud kujul saadud infoga tegelemine ei anna reeglina soovitud tulemust, pigem tekitab pingeid ja arusaamatusi. Otsene suhtlus on oluline.

Tädi Maalil või onu Augustil pole alati mahti ja vahest ka oskusi valla kodulehelt teavet otsida või ei näe ta vallalehte lugeda.

Ja külavanemad või kandivanemad – kutsutagu neid kuidas tahes – on suuresti ka info vahendajad. Tädi Maalil või onu Augustil pole alati mahti ja vahest ka oskusi valla kodulehelt teavet otsida või ei näe ta vallalehte lugeda. Ning naabrimehe või naaberküla mehe suust kuuldud juttu usub ta millegipärast märksa rohkem kui lehest/lehelt loetut.

Küla- või kandivanemate abiga jõuab ühelt poolt külarahva mure kergemini vallamajja, teisalt aga info vallamajast küladesse. Võsu alevikuvanem ja kandikogu liikmed, aga kindlasti ka kõikide teiste kandikogude esindajad on kahtlemata asjalikud inimesed tänu kellele muutub nende piirkonnas elavate inimeste hääl nüüdsest paremini kuuldavaks.

Kodanikuaktiivsusel on jõud olemas, jagugu neil kogukonna eest seisjatel ja rahva hääle kuuldavaks tegijatel vaid jaksu ja tahtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles