Hingedepäeval avatakse Kadrinas unikaalne ristisalu (1)

Andres Pulver
Copy
Ristisalu ehitus.
Ristisalu ehitus. Foto: Lisete Laisaar

Laupäeval, 2. novembril kell 18 avatakse Kadrinas surnuaia taga kogu Eestis unikaalne ristisalu, mille autoriks on kunstnik Teet Suur ja materjaliks üle aegade säilinud, kuid surnuaias haudadel enam mitte kasutust leidvad metallristid.

Püüdke leida Eestimaalt mõnd surnuaeda, eriti veel sajanditevanuse ajalooga rahulat, kus ei oldaks hädas vanade metall-ristidega, mis pärinevad hooldajateta haudadelt. Kadrina astub nüüd teednäitava sammu ja annab uue hingamise kiriku kõrval roostetavale sajakonnale ristile. 

Idee Kadrina ristide eksponeerimisest kunstilise ristisaluna sai alguse 2015. aasta aprillis, kui ajakirjanik Rein Sikk, vallavolinik Ülo Kais ja Kadrina Katariina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson tulid välja mõttega, et Kadrina kiriku juures seisvad ristid vajaksid nii enamat väärtustamist kui ka korralikku eksponeerimist. Selleks kaasati kunstnik Teet Suur, kes on spiraalikujulise maketi "Maa ja taeva vahel" autor. Praeguseks on põhiprojekti kaasatud ka maastikuarhitekt Rait Karus.  "Ristisalu on ilmekas näide, kuidas kogukonnas sündinud ideed heas koostöös teoks saavad ja ajalugu ning elukeskkonda väärtustavad," nentis Kadrina vallavanem Kairit Pihlak. Ristisalu ehitas vald MTÜ Arenduskoda ajaloo- ja kultuuripärandit väärtustava LEADER-programmi meetme toel.

Ristisalu kavanditega said Kadrina kiriku külastajad tutvuda kolme aasta jooksul, arvamustevihikus on kavandatavale salule jagatud ainuüksi positiivseid hinnanguid.

Kadrinas loodetakse, et ristide kunstiline taaskasutus on abiks ja eeskujuks paljusid teisi Eestimaa kalmistuid painava ristiprobleemi lahendamisel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles