Aasta puitehitis on Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus

Anu Viita-Neuhaus
Copy
2019. aasta parim puitehitis on Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus.
2019. aasta parim puitehitis on Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus. Foto: Kristian Kruuser

Neljapäeval toimunud puitarhitektuuri ja puiduinseneeria konverentsil "Puit – homse elukeskkonna võti" kuulutati välja 2019. aasta parim puitehitis. Selleks osutus Lääne- ja Ida-Virumaa piiril Purtse jõe suudmes Liimala külas asuv Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus.

Rajatiste arhitekt ja sisekujunduse autor on Kerttu Mäesalu arhitektuuribüroost Zeta koostöös Kalju Kisandiga projekteerimisbüroost Resand.

Riigikogu liikme, arhitekti ja žürii esimehe Yoko Alenderi sõnul oli tänavuse konkursi tase kõrge, mis peegeldab Eesti puitarhitektuuri arengu kasvu. "Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus eristus tervikliku lähenemisega. Kompleksi ehitistes on kasutatud puitu läbivalt ning väga erineval kujul. Selliselt moodustab Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus looduskaunis asukohas väärika terviku. Seda nii sisult kui ka vormilt," rääkis Alender.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja selgitas, et puit on üks keskkonnasõbralikumaid ehitusmaterjale. "Puud seovad kasvades süsinikku ja talletavad endas süsihappegaasi, mis on tänaste inimtekkeliste kliimamuutuste peamine põhjustaja. Eelistades puitu fossiilsetest materjalidest valmistatud toodetele, on ehitussektoril tohutu potentsiaal panustada keskkonnaprobleemide leevendamisse," sõnas Välja.

Konkursile laekus 26 rajatist, mille kasutuseesmärk on väga erinev. Välja märkis, et esitatud tööde juures avaldas muljet puidu loov kasutamine. Ehkki loodusliku ehitusmaterjalina on puitu elamute rajamiseks kasutatud tuhandeid aastaid, on praegune puidutehnoloogia areng maailmas enneolematu.

"Võttes arvesse puidu omadusi ning uurides, kui suures mahus viiakse globaalselt läbi arendus- ja teadustöid nende võimalikult efektiivseks rakendamiseks eri valdkondades, on selge, et puit on tulevikumaterjal, mille kasutusvõimalused ehitussektoris üha laienevad," ütles Välja.

Aasta puitehitise konkurssi korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit. Konkursi eesmärk on tõsta esile uusi ehitisi, mille puhul on puidu kasutamine konstruktsioonis ja välis- või siseviimistluses toimunud arhitektuurses, tehnilises ning ehituslikus mõttes silmapaistval viisil.

Tänavu juba 17. korda toimunud aasta puitehitise konkurssi žüriisse kuulusid Yoko Alender, Siiri Vallner, Karin Paulus, Kätlin Ölluk, Ott Kadarik ja Jüri Kliimask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles