Tapa vallas avastatakse kultuuriradu

Katrin Uuspõld
Copy
Tapa Jakobi kirik on üks kohtadest, kus peatutakse ja lugusid vestetakse.
Tapa Jakobi kirik on üks kohtadest, kus peatutakse ja lugusid vestetakse. Foto: Arvet Mägi

Pühapäeval korraldab Tapa kultuurikoda kultuuriloolise retke mööda Tapa valda. Kultuurikoja direktor Heili Pihlak rääkis, et mullu sügisel, valla sünnipäeva ajal, võeti ette ekskursioon, kus muu hulgas külastati Tamsalu saja tamme parki ning lõpetati “maailma kõige ägedamas kohas” – Rabassaares.

“Retke vastu oli üllatavalt suur huvi ja sündis mõte teha igal sügisel midagi sarnast,” ütles Heili Pihlak. “Meiega on liitunud väga huvitavad inimesed: hiljuti Tapale kolinud vene keelt rääkivad inimesed, noored, kes eriti siinseid paiku ei tea. Ja kuna käik satub hingedeajale, jätame kindlasti kuhugi ka tulukese.”

Hakatuseks tehakse jalutuskäik Tapa linnas, edasi suundutakse bussiga kaugematesse küladesse – seepärast oleks hea enne kultuurikoda oma tulekust teavitada, et bussikohti jaguks. Riidesse palutakse panna soojalt ja mugavalt ning retke alguspunkt on kell 11 Tapa kultuurikoja ees.

Ekskursiooni jooksul vestab lugusid Saksi koduloohuviline raamatukoguhoidja Sirje Võsa. “Saksi kandist pärit Ilmar Talvel on tänavu 100. sünniaastapäev ning tema isa oli Tapa Jakobi koguduse esimees, nii et astume sisse Tapa Jakobi kirikusse. Ilmar Talve vanematel oli Tapal omal ajal maja, mille teise korruse aknast avanes vaade turuplatsile, kus praegu on kooli staadion. Aga tol ajal olid maikuus seal alati suur laat ja tsirkus ning kõik koolivennad tulid talle külla, et aknast tasuta tsirkust vaadata,” jutustas Sirje Võsa ühe loo, millest retke käigus juttu tuleb.

Käiakse ka Moe külas, Konnaveres, Saksi-Arukülas, Pariisi külas, Naisteväljal, Saiakoplis, Karkusel, Näol ja Jänedal, samuti Männiku külas hukkunud noorte mälestuskivi juures. Juttu tuleb Edgar Kasest, Veera Saarest ja Maimu Bergist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles