Fotojahtijad tutvusid Rakvere linnas tänavafotograafiaga

Merly Raudla
Copy
Tänavafoto ei ole lihtsalt üks pilt, kus tänav peal. Tuleb ikkagi leida kompositsioon, huvitav detail, inimesi.
Tänavafoto ei ole lihtsalt üks pilt, kus tänav peal. Tuleb ikkagi leida kompositsioon, huvitav detail, inimesi. Foto: Ain Liiva

Laupäeval tulid huvilised Rakveresse kokku, et väikelinnale üheskoos tiir peale teha ja huvitavaid fotosid jahtida. Tänavafotograafia on üks fotokunsti liike ning selle puhul on ühised jalutuskäigud väga inspireerivad.

Rakveres kogunes Keskväljaku kollaste lampide alla väikene punt fotohuvilisi. Esimesed klõpsud tehti loomulikult juba jalgrattaga poisist ja mustast sakilisest bussipeatusest.

Tänavafotograafia propageerija ja edendaja, Eesti Tänavafotograafia MTÜ juhatuse liige Airi Leon tõdes, et kaameraga jalutades märkab inimene ümbrust hulga rohkem. Pildistaja silm ju otsib midagi põnevat, mida jäädvustada. Niisama jalutajana võib oma mõtetes uneledes huvitavast asjast lihtsasti mööda sammuda. Samuti on kohalikel inimestel kodukohas keerulisem, sest kõik tundub ju tavapärane. Kodukohas fotojahtimine ongi põnev ja võib näiteks märgata huvitavaid aiaposte, mis varem pole silma hakanud.

Leon kõneles, et tänavafoto ei ole lihtsalt üks pilt, kus tänav peal. Tuleb ikkagi leida kompositsioon, huvitav detail, inimesi. Väikelinnas nõuab tänavafotograafia parajat kannatlikkust, sest inimesi on liikvel vähe ning neistki kohkuvad paljud kaamerat nähes ära. Kuid luuramine ja salaja pildistamine ei ole aktsepteeritav. Tänaval jalutajal peab olema võimalus pildistajat näha, ning kui ta ei taha pildile jääda, saab ta sellest märku anda.

Rakvere tänavafotograafid leidsid hulga huvitavaid võimalusi Parkali tänavalt ja uuenenud Pikk tänav tekitas mitmesugust vastukaja.

Pildipüüdjate huviorbiiti jäänud turistid naeratasid ning jalutasid edasi, Eesti inimesed tardusid. Paljudes tekitas pea kümmekonna fotograafi nägemine küsimusi ning üks vene aktsendiga kõnelev noormees lausa küsis, kas nad pole varem Rakveres käinud. ”Mida te pildistate?” uuris ta imestades.

”Selliste jalutamiste eesmärk on inimesi kokku tuua ja koos tegema panna,” ütles Airi Leon.

Pika tänava kingsepatöökojast tehti õige mitu jäädvustust.
Pika tänava kingsepatöökojast tehti õige mitu jäädvustust. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles