Südamlik lugu toetab vähiravifondi

Inna Grünfeldt
Copy
Väikese Juta (Liisa Saaremäel) käsitlus maailmast on siiras ja üllatavalt läbinägelik.
Väikese Juta (Liisa Saaremäel) käsitlus maailmast on siiras ja üllatavalt läbinägelik. Foto: Siim Vahur

Rakvere teatris etendub 16. novembril kell 13 VAT Teatri südamlik lugu “Kas kalad magavad?”, mida on sobilik vaadata nii lastel kui täiskasvanutel.

Lavastusega toetab teater vähiravifondi “Kingitud elu”.

Saksa näitekirjaniku Jens Raschke kirjutatud ja Aare Toikka lavastatud “Kas kalad magavad?” jutustab tõsistel elulistel teemadel, kuid lahendus saabub väga ilusates ja helgetes toonides.

Laval on ainult üks näitleja, Liisa Saaremäel (Eesti Draamateater), kes esineb 10-aastase tüdruku Juta rollis. Teemad, millest ta räägib, on väga tõsised – möödunud aastal suri pärast rasket haigust Juta kuueaastane vend Emil.

Kuidas asjad pärast seda on kulgenud, kuidas isa ja ema oma eluga hakkama on saanud, kuidas näevad selliseid asju lapsed ning kas on õige lapsi nii-öelda kaitseks sellistest teemadest eemal hoida?

Väikese Juta maailmamõistmine on nii siiras ja kohati sedavõrd üllatavalt läbinägelik, et loo autorit on tunnustatud julguse eest käsitleda noorele publikule mõeldes justkui tabuteemat pisarakiskumise või liigse ilustamiseta.

Tekst ei anna eksistentsiaalsetele küsimustele ühest vastust, vaid kutsub kaasa mõtlema nii lapsi kui ka nende vanemaid.

Lavastuse temaatika kohaselt on VAT Teater otsustanud annetada igalt müüdult piletilt ühe euro vähiravifondi “Kingitud elu” arvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles