Autoromud viiakse minema tasuta

Merly Raudla
Copy
Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ettevõttes, kel on selleks õigus.
Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ettevõttes, kel on selleks õigus. Foto: Urmas Luik

Aias, metsatukas, linnatänaval kasutult seisev autoromu ei riku mitte vaid vaatepilti, aga on ohtlik ka keskkonnale. 18. novembrist kuni 2. detsembrini viivad Eesti Autolammutuste Liit ja  Kuusakoski AS autoromud üle Eesti tasuta ära.

Oma vanale autole saab kinkida uue elu, andes ta sinna, kust tollest tehakse midagi uut. Keskkonnaministeerium paneb autoomanikele südamele, et inimesed oma romusõidukiga tegeleksid ning annaksid selle õigesse kohta käitlemiseks.

Kindlasti ei tohi autoromu omal algatusel lammutada või anda seda üle nii-öelda suvalisele inimesele. Romu, millelt ei ole eemaldatud ohtlikke osi, liigitatakse ohtlike jäätmete hulka. Maha kallatud või põletatud mootoriõli ning nõuetele mittevastav õhukonditsioneeris oleva gaasi käitlemine võib põhjustada nii keskkonnaohtu kui ka ohustada inimese tervist. Romu käitlemise ajal eemaldatakse sellelt umbes kuus kuni 12 liitrit vedelikke (v.a kütus). Lisaks põhjustavad pliiakude nõuetele mittevastav käitlemine ja plasti põletamine suurt muret.

Eelmisel aastal viidi romukampaania ajal ära umbes 250 autoromu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles