Kiri: pensionipoliitika vaesust ei leevenda

Annely Akkermann
Copy
Annely Akkermann
Annely Akkermann Foto: Urmas Luik

Valimiste eel lubas keskerakond, et juba 2020. aastal on pension erakorralise pensionitõusu toel 100 eurot suurem, samuti tõstetakse vanaduspensionäride maksuvaba ­tulu 750 euroni kuus. Valetas. Esiteks pensionitõusu, teiseks selle kohta, et ­vanaduspensionäride tulumaksuvaba summa kasvab.

Hiljuti tutvustas sotsiaalminister Tanel Kiik riigikogu liikmetele eelnõu, mille vastuvõtmise korral tõstetakse pärast indekseerimist pensioni baasosa seitsme lisaeuro võrra. Indekseerimise tõttu tõuseb keskmine pension 38 eurot ja keskmise pensioni suuruseks kujuneb järgmise aasta 1. aprillist 528 eurot.

Keskerakonna põhiline valimislubadus oli “Õiglane riik kõigile!”, kuid nad ei ole seda pidanud. Nende juhitud valitsuse ajal 2017. aastal 65-aastaste ja vanemate suhteline vaesus süvenes 6,3 protsendipunkti, küündides 47,5 protsendini. Pea pooled Eesti eakad elavad vaesuses, nii hull ei ole olukord üheski teises Euroopa Liidu riigis. Kiige esitatud eelnõu näeb ette, et 45 euro suurune pensionitõus vähendab vaesust 0,6 protsendipunkti. Kardan, et seegi osutub valeks. Suhtelise vaesuse piir oli juba 2017. aastal 523 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles