Tormid trügivad mürgeldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugevad tuuleiilid lõhkusid mitmete hoonete katuseid, ühe neist Näpil. Eile käisid seal tööd tormi tagajärgede likvideerimiseks.
Tugevad tuuleiilid lõhkusid mitmete hoonete katuseid, ühe neist Näpil. Eile käisid seal tööd tormi tagajärgede likvideerimiseks. Foto: Arvet Mägi

Eestimaa on tormide jaoks muutunud kui majaks ­maantee ääres – kes vähegi tahab, astub sisse ja ­mürgeldab isu täis.

Ööl vastu esmaspäeva tegi otsa lahti torm Patrick. Eile pärastlõunal kiskus uus kutsumata külaline Quirin Lõuna-Eestis mitmelt majalt katuse. Meteoroloogid aga ennustavad, et täna teeb ilma tsüklon Robert.

Patrick jõudis Lääne-Virumaale ööl vastu esmaspäeva. Esimene puu langes sõiduteele kell 3.17 Vinni vallas Voore külas. Järgnevalt pidid päästjad käima teedelt puid koristamas 51 korda.

Elektriliinidega sai Patrick “iili valgeks” kell 8.10, kukutades Vihula vallas Võsu-Vergi teel bussipeatusest 100 meetrit Koolimäe poole puu elektrikute kapsaaeda.

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann rääkis, et päästjad jälgisid Eesti Energia kodulehel rikete kaarti, kuid seal avaldatu ei ühtinud meedias kajastatud andmetega. Suuremad voolukatkestused maakonnas hõlmasid päästekeskuse andmetel Tapa, Vihula, Sõmeru, Kadrina, Tamsalu, Väike-Maarja ja Rakvere valda.

Esmaspäeval kell 15 kogunes tormikahjustustega võitlema Ida-Eesti päästekeskuse regionaalne staap. Holzmanni sõnul oli kogunemise ajendiks asjaolu, et pritsimeeste poole hakkasid abipalvetega pöörduma loomapidajad. Päästekeskus korraldas neile generaatorite andmist. Kokku anti viis generaatorit: kaks Kirde kaitseringkonnalt ja kolm päästekeskuselt.

Holzmann rääkis loo, et üks talunik oli mingil ajal Rakvere politsei- ja päästjate maja ukse taga ning ütles, et pritsimehed andsid talle augustitormi ajal generaatori ja las annavad nüüd ka. Talunik veel selgitas, et käis esmalt Tallinna tänavas, kus teadis päästjaid asuvat, kuid seal olid hoonel aknad pimedad.

Holzmanni kinnitusel talunik generaatori sai. Lisaks põllumajandusettevõtetele varustasid päästjad autonoomse energiatootjaga ka Uhtna vanadekodu.

Holzmanni sõnul on tormikahjustuste kõrvaldamisega hõivatud päästjad huvitatud, et abivajajad ise suudaksid generaatori ära viia.

Patrick jättis Lääne-Virumaal elektrita üle tuhande majapidamise. Ja mitte ainult. Voolukatkestuse tõttu oli eile häiritud Rakke vallavalitsuse töö. Vallavanem Andrus Blok ütles, et töötajad on kohal ning täidetakse neid ülesandeid, mida saab. Samuti oli vallamaja inimestele avatud ning jagati infot ka tormiga seotud küsimuste kohta.

Vahelduseks elektriliinide purustamisele ja puude langetamisele pillutas torm majade katuseid, liiklusmärke ja reklaamtahvleid. Rakveres rebisid tugevad tuuleiilid ära osa raamatukogu katusest. Aga sellest oli Patrickule veel vähe. Tormi tõttu oli häiritud rongiliiklus Tapa-Tartu vahelisel lõigul.

Tugevast tuulest tingitud kõrged lained tegid murelikuks Kunda linnavõimud. Ametist lahkuv linnapea Allar Aron ütles, et merel on ikka vahel laine kõrge, kuid esmaspäeval oli tunne, et vesi hakkab jõesuudmes tagurpidi liikuma. “Tuleb meelde kunagine Nõukogude Liidu plaan jõed tagurpidi voolama panna,” naljatas Aron.

Eile oli Kundas vee tase esmaspäevasega võrreldes natuke tõusnud. Sadama teel oli umbes 100meetrine lõik vee all. Aron täpsustas, et autoga pääseb sealt küll läbi, kuid jalameestel saavad käimad märjaks.

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann teatas eile, et Virumaa omavalitsustele saadeti kiri, milles kutsutakse üles valmistuma uueks tormiks ja vajadusel kokku kutsuma kriisikomisjon.

Tema andmetel on veel neid kohti, kus elekter on ära olnud rohkem kui 30 tundi. Arvestades, et Eesti Energia ei suutnud eile õhtuks kõikjale voolu tagada, võivad elektrikatkestused venida kuni 48 tunni pikkuseks.

Ida-Eesti päästekeskus tellis Kose logistikakeskusest kaks suurt generaatorit: 30- ja 64kilovatise. Samuti loodeti juurde saada kuni kaheksa väikest autonoomset elektritootjat.

Regionaalne päästekeskus ootab omavalitsustelt lisaks info kogumisele ja jagamisele veel hooldebrigaadide moodustamist, kes tegeleksid maha kukkunud puude, lendu läinud reklaamtahvlite ja tormituultele järele andnud ehituskonstruktsioonidega.

Holzmann tõi näiteks, et Rakvere linn kaasas Patricku ajal oma koostööpartnerid ja korraldas hooldebrigaadide tööd, ning julgustas inimesi küsima vajadusel abi kohalikult omavalitsuselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles