Juhtkiri: aplaus, Rakvere!

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Neid aegu, mil Rakveres peale teatrietenduste suurt kultuuri ei tehtudki, on olnud palju. Igatsusega vaadati tagasi markantsetele pidudele, olgu punklaulupeole, olgu meeste tantsupeole ... Irvhambad ilkusid suviste orelipooltundide kui suve ainsate kontsertide kallal. Ja omajagu oli selles tõttki: on olnud aastaid, mil kultuur on Rakveres näinud meelemärkuseta seisundis lamavat.

Aga tänavune aasta nende hulka ei kuulu. Nüüd saabus trummide ja lippudega kultuurifestival, ja loodetavasti selleks, et jääda. Kaheksa päevaga rahuldati rohkem kui kaheksa maitset: pakuti balletti ja moderntantsu, tutvustati raamatukunsti ja barokki, toodi kohale ooper, kanti ette šansoone ja popmuusikat, esitati džässi ja koorilaulu. Kes nüüd ütleb, et talle ei sobinud sest valikust mitte miski, sellele ei sobi lihtsalt kultuur.

Uhkest ooperietendusest Rakvere spordihallis ehk märgilisemgi oli pühapäevane kontsert kõige pisematele Rakvere linnavalitsuse valges saalis. Kogu maailmas on suured ooperiteatrid suunanud oma pilgu väikelastele, kellest ühel päeval võib saada professionaalne muusikarahvas. Mudilaste kontserdil pakutakse klassikalise muusika pärle, mis sobivad hästi nii esimese kontserdielamuse saamiseks beebidele kui ka nautimiseks lastevanematele. Sel kontserdil toolidel istuma ei pea: põrandal on Estonia meistrite tehtud suur muusikateatriteemaline tegelustekk, mille peal vanemad saavad pikutada ja mudilased mängida. Pole midagi öelda, geniaalselt läbi mõeldud kontsert. Ja visiooniga.

Sügisesele festivalile, kui see nüüd ikka jääb, tasuks mõelda ka omapärane nimi, et teistest eristuda. Võibolla korraldada nimekonkursski, mille võitja järgmise festivali passi omanikuks saab.

Koostöö ei ole sõnakõlks. Koostööga liigutatakse mägesid. Rakvere kultuurikeskuse meeskond, mis koosneb ju vaid mõnest hingest, sai enda kõrvale oivalisteks partneriteks rahvusooper Estonia, Eesti Kontserdi, haridus- ja kultuuriseltsi Kaur, Rakvere Linnaorkestri ja muusikakooli.

Ja mis veel: sellest kultuuripeost võiks ju saada sügisene traditsioon. Rakvere kaubamärk. Üks lubadus olevat juba antud, suve hakul pidid estoonlased lastekontserdiga tagasi Rakveres olema. Sügisesele festivalile, kui see nüüd ikka jääb, tasuks mõelda ka omapärane nimi, et teistest eristuda. Võibolla korraldada nimekonkursski, mille võitja järgmise festivali passi omanikuks saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles