Mart Järvik ja Illar Lemetti jäid tööst ilma

Andres Pulver
Copy
Mart Järvik.
Mart Järvik. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus otsustas eile vabastada maaeluminister Mart Järviku ettepanekul ja koostöö mittelaabumise tõttu kohe esmaspäevast ametist maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti. Peaminister Jüri Ratas tegi koalitsioonipartnerite juhtidega konsensuslikult ettepaneku vabastada ametist ka maaeluminister Mart Järvik ning saatis Järviku vabastamise otsuse presidendile.

Illar Lemettil on kavatsus enda vallandamine kohtus vaidlustada ja ta on sellest teavitanud ka valitsust. Peaminister Jüri Ratase sõnul ootab nii lahkuvat ministrit kui ka kantslerit hüvitis nende kuue kuu palga ulatuses, samuti kuulub väljamaksmisele puhkusetasu, mida pole seni välja võetud.

Ministri palk on alates selle aasta aprillist 5243 eurot ehk Järviku lahkumishüvitis on kokku 31 458 eurot. Kantsleri põhipalk on alates aprillist 4718,75 eurot ehk Lemetti lahkumishüvitis on 28 312,5 eurot.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare hinnangul näitab maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti vallandamine seda, et valitsus on asunud EKRE taktikepi all Eesti ametnikkonda poliitiliselt survestama.

“Kantsleri tagandanud Jüri Ratase valitsus saatis signaali Eesti ametnikkonnale: kui te näete hämaraid ja ebaseaduslikke tegusid, siis olge vait. Muidu lendavad teie pead. See otsus tähistab ametnike suukorvistamise ja politiseerimise algust,” ütles Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles