Rahvusparkides tulevad keelepäevad

Inna Grünfeldt
Copy
Rannarahvas Leesi kooli õuel 1925. aastal.
Rannarahvas Leesi kooli õuel 1925. aastal. Foto: Karli Lambot

Keskkonnaamet tähistab eesti keele aastat 28. novembrist 8. detsembrini​ toimuvate keelepäevadega Alutaguse, Karula, Lahemaa, Matsalu, Soomaa ja Vilsandi rahvuspargis. 

Lahemaa rahvuspargis peetakse 7. detsembril algusega kell 13 rannakeele päeva. Kavas on loengud ja muud ülesastumised ning tutvutakse meie vanima regivärsikeele, pohiranna murraku sõnaraamatuga. Loomulikult saab ka ise õppida regilaule laulma.

Haridus- ja teadusministeerium on kuulutanud 2019. aasta eesti keele aastaks ja ÜRO põlisrahvaste keelte aastaks. Ka eesti keel on põlisrahva keel, mis kannab meie piirkonna ajalugu, kultuuripärandit ja mälu. Seetõttu tuleb meil eesti keelt ja sellega seotud piirkondlikke murdeid õpetada ka järgmistele põlvedele, et need teadmised ja väärtused edasi kanduksid.

"Keskkonnaamet korraldab rahvusparkides keelepäevi, kus tutvustatakse kohalikke murdeid, et julgustada inimesi neid rohkem kasutama ja elus hoidma. Sarnaselt elurikkusega on ka keelterikkus suur väärtus ühiskonnale. Usume, et lisaks loodusele on keel väga oluline rahvuspargi ja kohaliku kogukonna enesemääratlemisel ning selle aktiivne kasutamine aitab säilitada eesti keele mitmekesisust," rääkis Leelo Kukk, keskkonnaameti peadirektori asetäitja.

Eesti rahvuspargid on loodud looduse ja kultuuripärandi kaitseks. Elurikkuse ja maastike ilu oma rahvusparkides oleme kõik kogenud. Üha enam märgatakse neis paigus ka väärtuslikku kultuuripärandit, mida tuleb tutvustada ja elus hoida.

Vilsandi rahvuspargis kogunetakse 28. novembril kell 16 Kihelkonna rahvamajas, et ammutada teadmisi eesti keele instituudi vanemleksikograaf Marja Kallasmaa uurimusest Loode-Saaremaa kohanimede ja murde kohta. Matsalu rahvuspargi Rõude külamajas õpitakse 29. novembril eesti keele instituudi teaduri Mari-Liis Kalviku juhendamisel Lääne-Eesti murdekeelt. Alutaguse rahvuspargis kõneleb 6. detsembril Anne Nurgamaa Alutaguse murdemaastikest ja polüvernikute keelest. Pärast loengut toimub matk Jõuga kääbaste ehk kalmude juurde. Karula rahvuspargis Kaika seltsimajas räägib Evar Saar 6. detsembril Karula keelest ja vanadest kohanimedest. 

Kõik üritused on tasuta ja huvilistele avatud. Täpsem info rahvusparkide keelepäevadest on leitav kaitsealade kodulehelt www.kaitsealad.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles