Advendiaeg algab tulejagamise ja soovidega

Katrin Uuspõld
Copy
Kaharal kuusel süüdatakse jõulutuled juba sellel pühapäeval.
Kaharal kuusel süüdatakse jõulutuled juba sellel pühapäeval. Foto: Vladislav Musakko

Kogu maakonna linna- ja vallakeskustes on jõulupuud kas metsast toodud, installeeritud või kasvavad sootuks aasta läbi. Nende juurde oodatakse rahvast homme ühiselt advendiaega alustama ja nii mõnelgi pool advendituld koju kaasa viima.

Maakonnakeskuse kesksest väljakust saab tänavu jõuluväljak, mida ehivad kahar kuusk, 3D-installatsioonid ja atraktsioonid.

Homme kell 17 süüdatakse seal jõulukuusel tuled ning muusikat kuuleb ansamblilt Põhja-Tallinn, kammerkoor Solarelt ja kooristuudio So-La-Re mudilastelt. Jõuluootusaja kuulutavad avatuks Rakvere linnapea Triin Varek ja Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu. Kel soov advendituli ka endale koju viia, sel tasub Keskväljakule tulla oma küünla või laternaga.

“Laval on üle saja laulukoori inimese. Püüame proffe siduda kohalikega ning loomulikult saab rahvas nendega koos kaasa ümiseda või täiel rinnal laulda,” rääkis Rakvere kultuurikeskuse direktor Eve Alte. “Kohal on ka jõuluvanad, nii et kui lapsed ei ole jõudnud varem jõuluvanale kirju üle anda, siis veel jõuavad.”

Kauplemisvalmid on ka Parkali tänava kuus linnumaja, mis on avatud homme kella 15–18.

Rakvere ja Vinni vallas

Rakvere valla keskuses, Sõmeru keskusehoone saalis, süütab vallavanem Maido Nõlvak installatsioonkuusel advendiküünla homme kell 16 ning sellele järgneb kontsert “Juba jõulud”, kus laulavad Rakvere teatri näitlejad Silja Miks ja Imre Õunapuu.

Vinni vallas on saanud kenaks traditsiooniks ehtida jõulupuudeks looduses kasvavaid kuuski. Osa kuuski on suurematesse asulatesse istutatud just sel eesmärgil aastaid tagasi. Nõnda sirguvad jõulukuused Vinnis raamatukogu ees, Roelas rahvamaja ees, Ulvis mõisa ees, Laekvere alevikus koolimaja ees, Muugas keskplatsil ja Tudus.

Tänavu sügisel istutasid vallavalitsuse töötajad Pajustisse vallamajaesisele lipuväljakule tulevikule mõeldes jõulupuu – kui see nulg on pikkust lisanud, tuleb ka tema kord jõuluehteis olla.

Tänavusteks jõuludeks süüdatakse veel tuled nulu naabruses kasvaval vanal hõbekuusel.

Uus jõulukuusk istutati sel sügisel ka Viru-Jaagupi alevikku, kaupluse ja koolimaja vahelisele muruplatsile. Sel kuusel süüdatakse jõuluvalgus homme kell 15.30 Viru-Jaa­gupi Kogukonna Seltsi eest­vedamisel toimuval üritusel, kus jagatakse advendituld, sooja teed, kakaod ja piparkooke.

Laval on üle saja laulukoori inimese. Püüame proffe siduda kohalikega ning loomulikult saab rahvas nendega koos kaasa ümiseda või täiel rinnal laulda.

Eve Alte 

Rakvere kultuurikeskuse direktor

Viru-Jaagupi noortetuba koos Pajusti klubi ja Viru-Jaagupi Kogukonna Seltsiga tähistab esimest adventi homme kell 13 endises Viru-Jaagupi koolimajas jõulukaartide ja -laternate meisterdamise, piparkookide küpsetamise ja kaunistamisega.

Tänavu tähistatakse esimest korda üle valla ühist jõuluootuse aja saabumist Roelas, kus rahvamajas süüdatakse homme kell 13 esimene advendiküünal, head sõnad advendiaja saabumise puhul ütleb rahvale Viru-Jaakobi koguduse pastor Tarmo Linnas, kaunimad jõululaulud kõlavad Virumaa Poistekoorilt dirigent Andrus Siimoni juhatusel.

Kell 16 on Pajusti klubis ülesastumine “Advendimõtisklused helimeditatsioonide ja Tagore’iga”, kus süntesaatorit mängib Tarmo Linnas, kitarri Ardo Pillesson ning kirjanik Rabindranath Tagore’i mõtisklusi loeb Urmas Lindlo.

Tudus süüdatakse advendiküünlad MTÜ Tudu Haridus- ja Spordiselts eestvedamisel kell 17 lipuväljakul kasvaval kolmel noorel hõbekuusel.

Väike-Maarja ja Haljala vallas

Kui Rakke keskväljakul alustab naisansambel kell 16 lauluga “Sära, küünal”, süttivad ka kuusel tuled. Tervitussõnad ütlevad vallavanem Indrek Kesküla ja Rakke koguduse esindaja Tiina Teppo. Vallavanema süüdatud advendiküünlalt jagatakse tuld ka soovijate laternatesse ning kuuse ümber saab kuulata-vaadata veel naisansambli ja tantsurühma Kadakane esinemist.

Simuna rahvamaja esisel platsil tervitab vallavanem Indrek Kesküla koos kirikuõpetaja Enn Salvestega kokkutulnuid kell 17, tuled süttivad kuusepuul ning advendituld jagatakse soovijatele.

Tund aega hiljem, kell 18, kõlab Väike-Maarjas Jakob Liiva pargis Väike-Maarja Pasunakoor, kõnesid peavad nii vallavanem kui ka kirikuõpetaja Tauno Toompuu. Advenditule süütamisele ja jagamisele järgneb kell 18.30 Väike-Maarja seltsimajas XI Väike-Maarja muusikafestivali kontsert “Vello Jürna 60 – sõprade gala”, kus esinevad Pille Lill, Aare Saal, Oliver Kuusik, Alar Haak, Piia Paemurru.

Võsul on ehitud postimaja juures kasvav kuusk. Haljalas ei ole jõulukuuske juba kümmekond aastat olnud, küll on koolimaja juures installatsioonjõulupuu ning Haljala rahvamaja juures ehitakse igal aastal Konstantin Pätsi auks istutatud tamm.

Haljalas on saanud traditsiooniks advendiküünla süütamine kirikus ja seejärel kontsert Haljala rahvamajas, tänavu süüdatakse advendiküünal Haljala kirikus kell 17.30, järgneb Uku Suviste kontsert Haljala rahvamajas kell 18.

Kadrina, Tapa ja Viru-Nigula vallas

Kadrinas on advendiaja avamine ja küünalde süütamine rahvamaja juures kasvaval kuusel homme kell 12.34. Järgneb Kadrina valla kollektiivide kontsert Kadrina rahvamajas.

Tapa keskväljakul kuulutatakse välja jõulurahu homme kell 15.30, esinevad kultuurikoja tantsulapsed ning pakutakse glögi ja piparkooke. Tamsalus saja tamme pargis süttivad advendituled kuusel kell 18, kõlab kontsert ning jõulurahu soovib Viru praost Tauno Toompuu.

Advendiajal sõidab Tapa vallas ringi ka jõulubuss. “Tamsalu noortekeskus soovis ellu viia programmi viia noortetöö küladesse. Ühendasime selle mõtte jõuludega ja paneme käiku jõulubussi. Bussis on jõuluvana ja kommikott,” rääkis Tapa vallavanem Riho Tell.

Viru-Nigula kirikus kuulutatakse advendiaeg välja homme kell 14, esineb Viru-Nigula Segakoor ja tervitab vallavanem.

Aseri rahvamaja ees süüdatakse advendiküünal kell 16 ja Kunda keskväljakul kell 18. Kundas esinevad Kunda ühisgümnaasiumi kooliteatri lapsed ning linnarahvast tervitab vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles