Vaade: seisev populistlik raha

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Meelis Meilbaum

Mitte ükski asjalik ettevõtja ei pane 200 000 eurot kappi kasutult seisma, sest aastaga toodab see raha palju-palju lisandväärtust.

Riigi ja omavalitsuste tasandil selliseid asju aga paraku juhtub, nagu kinnitab näide Tapalt, kus ujula projekteerimiseks mõeldud summast ei kulutatud aasta jooksul sentigi.

Olen väga kaugel küsimusest, kas Tapale on ujulat ülepea vaja. Muidugi on vaja, seda isegi hoolimata asjaolust, et kiviviske kaugusel Tamsalus ja Kadrinas on ujula olemas.

Kas oli aga vaja tormata, on juba teine teema. Põhimõtteliselt ei olnud Tapa vallas aasta tagasi ujula ehitamiseks mingit valmisolekut, rääkimata ettevalmistusest. Ometigi eraldas riik projekteerimiseks raha – ja isegi selle saajad olid läkitusest üllatunud. Lugu paistab umbes nii välja, nagu kingiks oma pojale lastetoamööbli, sest poiss hommikusöögilauas nagu mainis, et üks tüdruk meeldib talle.

Ujula maksab minimaalselt 10 miljonit ja põhimõtteliselt pole mingit vahet, kas vallal on selleks juba 200 000 olemas või mitte.

Riigilt kuuleb pidevalt, et raha on vähe, raha ei jätku. Kust nüüd selline heldus täiesti kokku leppimata ja ette valmistamata asja toetuseks? Eks ikka odav populism, ei muud. Tapa vallas oli äsja toimunud võimupööre, millega seni opositsioonis istunud keskerakond pääses võimule. Ju siis tundus riigile (ja peaministriparteile keskerakonnale) 200 000-eurone kingitus selle eest täpselt paras.

Riigikogu valimised olid ka tulemas, eks Tapa vallastki saadavad hääled kulusid marjaks ära. Ega 200 000 hääli vähemaks võtnud, tuleb tõdeda.

Kus on aga riigimehelik ja kaalutlev käitumine, peab taas küsima. Päris laest Tapa ujula teemat riigieelarve koostajad võtta ei saanud, ikka pidi keegi kohapealt teavitama, selgitama, põhjendama. Ja see teavitaja pidi teadma, et teema on toores, et ujula rajamiseks Tapale igasugused ettevalmistused puuduvad.

Nende 200 000 euro eest saanuks Tapale rajada midagi palju kiireloomulisemat, kui kingitus nagunii saada oli. Ujula maksab minimaalselt 10 miljonit ja põhimõtteliselt pole mingit vahet, kas vallal on selleks juba 200 000 olemas või mitte. Operatsioon “Kust leida raha?” tuleb nagunii ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles