Rõõmsaid kordaminekuid oli rohkem kui negatiivset

Sven Hõbemägi
, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Erakogu

Head läänevirumaalased, 2011. a on peagi läbi saamas ja nagu ikka tehakse aastast kokkuvõtteid – mis jäi meelde, mida teha järgmisel aastal teisiti.

Lääne-Virumaa omavalitsustele oli 2011. aasta teguderohke: avati uusi hooneid, renoveeriti vanu, korraldati traditsioonilisi ja omavalitsusi tutvustavaid üritusi. Mitmel omavalitsusel täitus ka 20. aastapäev. Selle perioodi sisse on mahtunud nii paremaid kui halvemaid aegu, kuid kogukonna toel on saadud üle nii mitmestki kriisist.


Mahajäävast aastast rääkides ei saa mööda minna negatiivsest. Siinkohal võib välja tuua aasta alguses meie maakonda tabanud lumetormi, mis pani kõik proovile, kuid kõige olulisem – näitas, kui vajalik on koostöö ning et olulistel hetkedel suudame oma jõud ühendada. Aasta lõpus valmistas muret Vaeküla kooli ja seal õppivate laste tulevik. Mõlema probleemi kohta tegi omavalitsuste liit ka vastavad pöördumised ministeeriumidele.


Kuid palju enam tõi aasta meile rõõme ja kordaminekuid. Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu ettevõtmistest võib välja tuua mitu olulisemat tegevust ja projekti. Näiteks sotsiaaltranspordi projekt võimaldab puudega või liikumistakistusega isikutele, vähekindlustatud või mitte­toi­metuleva leibkonna liikmetele avalike teenuste ja töökohtade kättesaadavust võrdväärselt toimetuleku- või liikumisprobleeme mitteomavate isikutega.
Samuti jätkasime erivajadustega laste transpordi korraldamist, mille tulemusena sai üle 30 Lääne-Viru, Ida-Viru ja Jõgevamaa nägemis-, kuulmis- ja kõnepuudega lapse Tartusse Hiie ja Emajõe kooli ning tagasi.


Toimusid traditsioonilised haridusüritused, nagu Lääne-Viru aineolümpiaadide võitjate ja nende juhendajate tunnustamine ning maakondlik hariduse päev, mis tõi sellel aastal kokku ligi 300 maakonna haridusinimest kuulama põnevaid ettekandeid, peaesinejaks oli psühholoog Tõnu Ots, ning ainesektsioone pidama oma esimesi töökoosolekuid enne uue kooliaasta algust. Päeva raames tunnustati ka maakonna uusi koolijuhte. Maakonna noored õpetajad, kes Lääne-Virumaal tööle asusid, pälvisid liidu tunnustuse “Õpetaja konverentsil” Sõmerul. Meie hea partner haridusvaldkonnas oli maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakond.


Haridus- ja ühisürituste kaudu toetasime nii maakonna ainesektsioonide tööd, maakondlikke õpilasüritusi kui ka arvukalt muid maakondliku tähtsusega ettevõtmisi, mis aitavad Lääne-Virumaa arengule palju kaasa.


2011. a korraldati omavalitsuste ametnikele ka koolitusi ja infopäevi olulistes valdkondades, siinkohal toon eraldi välja uue arhiiviseaduse muudatuste, riigihangete ja uue jäätmeseaduse muudatuste koolitusi.
Koos Ida-Viru Omavalitsuste Liiduga anti välja traditsiooniline Virumaa kirjandusauhind, mille pälvis sellel aastal Tiit Aleksejev teose “Leegionärid” eest. Auhind anti üle Tamsalus Porkuni lahingu aastapäeval.
Koostöös MTÜga Virumaa Lootus jätkus maakonna ilusamate ja erilisemate kodude väljaselgitamine konkursil “Kaunis kodu”. Parimaid tunnustati augustikuus Vihula mõisas.


Traditsiooniliselt korraldati ja anti koos maakonnalehega Virumaa Teataja välja aasta teo auhinnad.
Rahvahääletuse käigus selgus organisat­siooni­tegu, milleks osutus BC Rakvere Tarva hõbemedal Eesti meistrivõistlustel, ning isikuteo auhinna pälvis 2010. a Eesti parim koolikokk Urmas Lindlo.


2011. a parimad teod maakonnas selguvad aga peagi algava aasta alguses.
Sellel aastal said rahastuse veel kaks projekti, mille tulemusena ongi juba valminud õppematerjalid koolidele ning 2012. a alguses peaks trükivalgust nägema ainulaadne raamat Lääne-Viru maakonnast, kuhu on koondatud meie kaunimad ning tähelepanuväärsemad loodus- ja kultuuriobjektid, millest saavad trükise vahendusel osa kõik läänevirulased.


Meie maakond on tuntud oma tugevate kultuuritraditsioonide poolest, mida me üheskoos säilitame ja arendame. Aasta 2011 oli laulu- ja tantsupeo aasta, mis kulmineerus juulikuus Tallinnas XI noorte laulu- ja tantsupeoga “Maa ja ilm”.
Usun, et need emotsioonid, mis sealt saadi, püsivad meis veel kuni järgmise peoni, mis kõige tähtsam – seekordne noorte laulu- ja tantsupidu tõestas taas, kui tugev on meie ühtekuuluvustunne. Lääne-Virumaalt pürgis peole rekordiliselt üle 2000 noo­re ning osalemisvõimaluse sai neist veidi rohkem kui 1600. Maakonnas kureeris noor­te laulu- ja tantsupeo ettevalmistusi omavalitsuste liit koos maavalitsusega.


Lõppevale aas­tale jätsid oma jälje ka koos­töös Narva rahvuskultuuride keskusega korraldatud rahvusvaheline J. S. Bachi konkurss/festival, maakondlik poiss-solistide konkurss ja paljud teised üritused.
Omavalitsuste liidu töös olid jätkuvalt olulisel kohal ka kultuuriasutuste ürituste reklaamimine, kalendrite koostamine ning avaldamine, infopäevade korraldamine omavalitsuste klubide töötajatele ja palju muud.


Aasta 2011 oli mitmes valdkonnas kogu maakonnale väga tegus. Pole põhjust kahelda, et 2012 veelgi sisukam tuleb. Kõige olulisem on ikka tahe ja oskus üksteist toetada ning keerulistel aegadel kokku hoida.
Soovin teile kõigi Lääne-Viru omavalitsuste poolt meeldejäävat aasta lõppu ning palju kordaminekuid uuel aastal!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles