Advendimõtteid

Tauno Toompuu
, EELK Viru praost ja Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja
Copy
Tauno Toompuu.
Tauno Toompuu. Foto: Meelis Meilbaum

Ameerikas hakkab jõuluettevalmistus pihta sealse tänupüha järgsel reedel, mustal reedel. 1950-ndatel alguse saanud tava kohaselt algab just siis jõuluostude tegemise aeg. Kauplused teevad tohutuid sooduskampaaniaid ning tänavad ja ostukeskused on odavkauba järele jooksvatest inimestest umbes. Sellest ka sünge nimi sellele muidu ilusal ajal olevale reedele – must.

Nagu paljude muude sealt mandrilt pärit tavadega, on ka jõuluootuse alustamine suure ostlemise pühaga omal põhjamaiselt vaoshoitud moel meilegi jõudnud. Muidugi, allahindlused on siin pigem tagasihoidlikud, kuid mustad õhupallid, sildid ja sageli ka meeleolud on siingi oma koha leidnud.

Eelmisel aastal kasutasin esimest korda musta reede pakkumisi oma lemmikinternetipoes ja ostsin kokku terve hunniku odavaid raamatuid. Aga nii nagu pakk kohale jõudis ja lauanurgale paigutatud sai, seisab see seal puutumatult siiani. Mind muidugi trööstib teadmine, et nende raamatute väärtus ajas ei vähene ja küll ma ükskord neid kasutama ka hakkan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles