Juhtkiri: tasapisi suurte tegudeni

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rohenädalal tutvustas jäätmevaba elu poole püüdlev keskkonnateadlik blogija Liisa Aavik loengus ja õpitoas, kuidas mõistlikult vähendada tarbimist ja prügi teket.

Pakenditel on meie igapäevaelus nii suur osa, et mõeldes, millist kaupa saab poest ilma pakendit koju toomata, võib jänni jääda. Vahtplastist alusele asetatud ja kilesse mässitud üksikud apelsinid on vaid kurb näide, kilekotti pakitud viilutatud sai paratamatus. Ja nii me neid karpe ja kilekotte iga poeskäiguga kõigepealt koju ja seejärel konteinerisse viime.

Pakendiuputusele lahenduste leidmiseks on juba praegu lähenetud mitmeti. Ragn-Sells pakub era­klientidele suuremates linnades puhaste pakendite äravedu – kogu pakendid kollasesse kilekotti ja oota autot järele. Vähemalt ei rända sorditud pakendid üldprügi sekka. Nii mõnigi selle teenusega liitunu on peale esimesi kuid pidanud tunnistama, et ta ei andnud endale varem aru, kui suures koguses pakendeid me kõikvõimaliku kraamiga poest koju toome. Rimi poekett pakub varianti osta toitu oma taarasse. Selver ei ole kahjuks järele tulnud – oleks ju suurepärane osta lõunasöök või salat enda “jäävasse” karpi, mitte ühekorrakarpi.

Vahtplastist alusele asetatud ja kilesse mässitud üksikud apelsinid on vaid kurb näide, kilekotti pakitud viilutatud sai paratamatus.

Päris pakendivabalt, tundub, siiski ei saa, sest vedelat kraami oma taarasse eriti osta ei anna – olgu siis tegemist piima, õli või õllega. Aga mida igaüks ja lihtsalt teha saaks? Näiteks piima ostes võib ju keskkonnateadlikum poodleja valida pakipiima asemel kilepiima, ikka heidab ta vähem kraami jäätmete hulka. Ning eks ole ju ka pakipiima pakendis omajagu plasti, vaat et veel rohkemgi kui kilepiima kotis.

Siinkohal mõned nõuanded. Kohv osta oma termostopsi (on palju müügikohti, kes teevad oma topsi kasutajatele ka allahindlust), võta poodi minnes kaasa oma poekott ja puuviljavõrgud, et mitte kasutada sealseid kilekotte. Vett ei pea poest ostma pudeliga, vaid saab lasta kraanist ning teele minnes valada oma pudelisse.

Loomulikult on uut eluviisi raske omaks võtta, kui hakata päevapealt pakendivaba elu elama ja tekitada sellega endale stressi. Tasapisi, järk-järgult – nii tekib harjumus. Pakendid koormavad loodust igal juhul, kuna nende tootmine ja pesemine kulutavad energiat ja vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles