Rakvere külje all võeti ilma loata ridamisi maha tammepuid (2)

Katrin Uuspõld
Copy
Erakätes olevalt puisniidult on ilma raieloata võetud maha tammed, mis kehtiva detailplaneeringu kohaselt peaksid seal kasvama. 
Erakätes olevalt puisniidult on ilma raieloata võetud maha tammed, mis kehtiva detailplaneeringu kohaselt peaksid seal kasvama. Foto: Ain Liiva

Esmaspäeva hommikul Rakvere ringteel sõitjatele avanes Lääne-Viru jäätmekeskuse naabruses ehmatav vaatepilt – kõrvalkinnistul olevatest tammedest enamik oli maha saetud ja saemees jätkas oma tööd.

Sündmuskohale saabusid Rakvere vallavanem, volikogu esimees ja ametnikud. Kohale kutsutud konstaabel peatas raietöö ametlikult, kümnekonnast täis elujõus tammest olid järgi vaid kännud, mõned puud pääsesid saest.

"Tegemist on erakätes oleva miljööväärtusliku alaga. Kehtiva detailplaneeringu kohaselt peab tammik säilima," märkis kohale tõtanud Rakvere vallavalitsuse heakorraspetsialist Maia Simkin. "See on konkreetne näide arendaja julmusest ja ülbusest. Loodan väga, et tal tuleb tagasi istutada kuuemeetrised tammed."

"Kahju on korvamatu," nentis ka Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev. Ta ütles, et viimasel kohtumisel arendaja, OÜ Solar Light esindaja Heino Hõbeojaga rõhutati, et kehtiv detailplaneering ei võimalda tammesid maha võtta.

"Tema soov on rajada sinna päikesepaneelipark, meie ettepanek oli, et ta algataks uue detailplaneeringuprotsessi, mis näitaks ära, kas päikesepaneeliparki on üldse võimalik sinna teha. Tema uut detailplaneeringut algatada ei soovinud, küll tegi oktoobris volikogule ettepaneku praegune detailplaneering kehtetuks tunnistada. Sellega volikogu nõus ei olnud," selgitas Vassiljev tagamaid.

Heakorraspetsialist Maia Simkin rääkis, et mõni aeg tagasi tuli tema jutule puude mahavõtmisega tegelev mees, kes ütles, et temalt on tellitud töö võtta kõne all olevatelt kinnistutelt tammed maha, kuid tema seda teha ei söanda. "Ta küsis, kas vald annaks selleks loa. Mitte mingil juhul me seda teha ei saa, tegemist on täies kasvujõus ilusate tammedega. Kutsusime arendaja välja, kuid ühist keelt ei leidnud. Ja nüüd leidus teine töömees, kes oli valmis puud maha võtma. Raiduril selleks luba ei olnud," nentis Simkin.

“Kui helistasin maha saetud tammede asjus kinnistu omanikule Heino Hõbeojale ja küsisin, mille alusel ta toimingu on teinud, ütles ta, et uurigu ma ise välja. Nii ülbet ja üleolevat suhtumist ei ole ma oma pika eluea jooksul kohanud,” tähendas Vassiljev.

Kui ajakirjanik samal telefoninumbril helistas, kostis Heino Hõbeoja, et tegemist on nimekaimuga, ja teemat ei kommenteerinud.

Hiljem teavitas Hõbeoja meilitsi, et järgmist: "Plaan on prügila kõrvale rohelise elektri tootmiseks päiksesejaam rajada. Kui elektrit tarbida tahame, siis tuleb seda ka toota. Päikesest elektri tootmine on keskkonnale säästlikumaid viise. Raie sai kooskõlastatud pädeva asutusega. Tammed on plaanitud asemele istudada."

Küsimusele, millise pädeva asutusega on tegemist, ta teisipäevase tööpäeva jooksul ei vastanud.

Rakvere vald teeb juhtunu kohta avalduse politseile ja keskkonnainspektsioonile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles