Kampaania käigus vabaneti autoromudest tasuta

Katrin Uuspõld
Copy
Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ettevõttes, kel on selleks õigus.
Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ettevõttes, kel on selleks õigus. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaministeeriumi, Kuusakoski AS-i ja Eesti Autolammutuste Liidu kahenädalase kampaania käigus koguti kokku 430 romu. Kõige rohkem viidi romusid ära Harjumaalt – 136. Lääne-Virumaal vabaneti 26 romust.

"Väga edukas ettevõtmine suurepäraste tulemustega. Rõõm, et nii paljud eestlased kasutasid koduõuele tulnud võimalust ja said ilma igasuguste kulutusteta oma romud antud sinna, kuhu peab. Kahe nädalaga saime Eestimaa 430 romu võrra puhtamaks. Muide, seda on 180 romu võrra rohkem kui mullu," rääkis keskkonnaminister Rene Kokk, kelle sõnul on

romukampaaniat plaanis järgmisel aastal korrata.

Kõige rohkem korraldasid Kuusakoski ja Eesti Autolammutuste Liit romude äravedu Harjumaal, kus koguti kokku 136 romu. Järgnevad Tartumaa 79 ning Võrumaa 47 romuga. Pärnumaal koguti kokku 40, Lääne-Virumaal 26, Viljandimaal samuti 26, Järvamaal 24, Jõgevamaal 14, Raplamaal 10, Põlvamaal 9, Ida-Virumaal 7, Läänemaal 6 ja Valgamaal 6 romu. Kuusakoski korraldas äravedu ka Saaremaal, kuid seal kasutas võimalust vaid kaks romuomanikku.

Autoromu, millelt ei ole eemaldatud ohtlikke osi, liigitatakse ohtlike jäätmete hulka. Maha kallatud või põletatud mootoriõli võib põhjustada ohtu nii keskkonnale kui ka tervisele. Autoromust eemaldatakse käitlemise ajal 6 kuni 12 liitrit vedelikke, sinna hulka ei ole arvestatud kütust. Lisaks põhjustavad suurt muret pliiakude vale käitlemine ja plasti põletamine, mistõttu tuleb autoromu anda käitlemiseks selleks ettenähtud kohta.

Lisaks hõivavad romud paljud parkimiskohad, mistõttu jääb näiteks lumekoristus poolikuks või ei saa inimesed oma kasutuses olevaid autosid parkida. Autolammutuste liidu teatel on viimasel ajal liidu poole pöördutud ka probleemiga, et autode kinkimisel või müümisel hangeldajatele, kes lubavad registris asjad korda ajada, jääb tegelikkuses sõiduk ikkagi endise omaniku nimele. Sellisel juhul vastutab too ka kõiksugu trahvide eest.

Kuhu romusõidukid viia, seda saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles