Kuidas ennetada veetorustiku külmakahjustusi

Inna Grünfeldt
Copy
Vana veekraan.
Vana veekraan. Foto: Https://dcwater.com/

Et lähenevate pühade ajal ei saaks peomeeleolu rikutud, on viimane aeg üle vaadata veetorustik ja tagada selle külmakindlus, rõhutab Eesti Vee-ettevõtete Liit.

Eesti Vee-ettevõtete Liit soovitab majapidamiste veevärgid üle kontrollida ja kordab tuntud tõdesid, kuidas külmakahjusid ennetada.

Hoones, mida iga päev ei köeta ja kus vett ei kasutata, tuleb vee liikumine hoonesse peatada (sulgeda maakraan või pump kaevus) ning tühjendada torustik, veeboiler, WC-poti loputuskast, kraanikausi äravool ja muud veesõlmed. 

Kasutuses olevates hoonetes tuleb üle vaadata kogu veevärk ja veenduda, et külm ei pääse ligi. Soojustamist vajab torustik, mis võib enim olla mõjutatud välistemperatuurist. Arvestama peab ka niiskusega, sest niiskus vähendab soojapidavust.

Veearvesti töökindlus tuleb tagada seda külma eest kaitstes. Veearvestit ümbritsev temperatuur ei tohi langeda alla kahe soojakraadi.

Viimaseks lühiajaliseks abinõuks, kui torustikus olev vesi hakkab külmuma, on veekraani nirisema jätmine. Vee liikumine torustikus takistab selle külmumist.

Kui siiski juhtub, et veetorustik külmub ära, tuleb esmalt kindlaks teha koht, kust külm on torustikule ligi pääsenud, ja alustada seejärel ohutute vahenditega aeglaselt soojendamist (sobiv vahend on nt soojapuhur).

Kui torustiku külmumine on ulatuslikum, on otstarbekas pöörduda abi saamiseks piirkonna veeettevõttesse või torutöödega tegelevate ettevõtete poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles