Soomusrong Wabadus lõpetab teekonna

Inna Grünfeldt
Copy
Soomusrong number 7 Wabadus.
Soomusrong number 7 Wabadus. Foto: Mailiis Ollino

Täna lõpetab Narva raudteejaamas piduliku tseremooniaga oma teekonna vabadussõja 100. aastapäeva puhul ehitatud soomusrong number 7 Wabadus ja sellel asuv näitus.

Kehra raudteejaamast 4. jaanuaril  teekonda alustanud soomusrongi külastas aasta jooksul peatuspaikades üle 100 000 inimese.

"EV 100 juubelisündmuste üks edukaimaid ettevõtmisi oli kindlasti vabadussõja ajaloo tutvustamiseks ehitatud soomusrong number 7 Wabadus," ütles EV 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. "Rongi ja sellel asuvat näitust külastas aasta jooksul üle 105 000 inimese."

Soomusrong number 7 Wabadus alustas teekonda 4. jaanuaril Kehra raudteejaamast ja liikus jaanuarikuu jooksul mööda ajaloolist sõjateed Valgani. "Hiljem oleme jõudnud soomusrongiga pea igasse suuremasse jaama, kuhu raudtee viib. Peatusime 41 paigas Eestis ja lisaks Lätis Cesises. Samuti toimusid mitmes kohas vabadussõja lahingute taaslavastused," rääkis Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. "Huvi soomusrongi vastu on olnud väga suur. Külastajad said lähemalt tuttavaks vabadussõja ajalooga ja eriti soomusrongide rolliga ning sõdurite eluoluga. Soomusrongi teekond näitas, et vabadussõda on inimeste jaoks oluline."

Soomusrong number 7 Wabadus valmis EV 100 korraldustoimkonna ja Eesti sõjamuuseumi ja AS-i Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse "Wabaduse teekonnal" andsid oma panuse Eesti Raudtee, Kaitseliit, USS, kohalikud omavalitsused ja mitu muuseumi ning paljud vabatahtlikud. Vabadussõja ajalugu tutvustava näituse koostas Eesti sõjamuuseum. Taasloodud soomusrong number 7 Wabadus koosneb suurtükivagunist, kuulipildujavagunist, dessantvagunist, sanitaarvagunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles