Musta jõulukaardi saab tuhatkond sohvrit

Margus Martin
, reporter
Copy
Politsei must jõulukaart liiklusreeglite saririkkujale.
Politsei must jõulukaart liiklusreeglite saririkkujale. Foto: Repro

Politsei- ja piirivalveamet saadab sarnaselt kaheksa varasema aastaga ka sellel aastal suurematele liiklusrikkujatele musta jõulukaardi. Kaart postitatakse 857 autojuhile.

Musta jõulukaardiga, mis sellel aastal on pühendatud raudteeohutusele, juhitakse korduvate liiklusrikkujate tähelepanu nende käitumisele liikluses ja kutsutakse ühtlasi seda muutma.

Kaart saadetakse inimestele, kes on aasta jooksul toime pannud neli või rohkem liiklussüütegu. 857 autojuhist, kellele kaart postitatakse, saavad 46 selle teist ja kaheksa kolmandat aastat järjest. Võrreldes mullusega on kaardi saajaid seekord ligemale kaks korda rohkem.

Kaardisaajate seas on kõige levinumaks liiklusrikkumiseks lubatud piirkiiruse ületamine, kuid just sõidukiirusest sõltub, kui rasked on õnnetuse tagajärjed. 73 korduvrikkujat on põhjustanud viimase aasta jooksul 83 liiklusõnnetust, milles sai surma üks ja vigastada 23 inimest. Üks korduvrikkujatest on põhjustanud aasta jooksul kuus liiklusõnnetust.

Kiiruseületamine moodustas kaardisaajate kõigist rikkumistest peaaegu 40 protsenti. Arvuliselt järgnesid muud rikkumised, tehnonõuetele mittevastava sõiduki juhtimine ning liikluskindlustuseta sõiduki juhtimine. Endiselt on sagedasemate rikkumiste seas juhtimisõiguseta või alkoholijoobes sõitmine ning turvavarustuse kinnitamata jätmine.

Aasta suurim liiklusrikkuja on teist aastat üks ja sama 1958. aastal sündinud mees. Must kaart jõuab tema postkasti kolmandat järjestikust aastat. Selle meesterahva arvel on aasta jooksul 21 väiksemat liiklusrikkumist, mille eest määratud trahvisumma ulatub üle tuhande euro.

Kõige rohkem on kaardisaajate seas 25–29-aastaseid põhihariduse ja Eesti kodakondsusega noormehi. Kaardi saab ka 26 naist.

Kaardi saajatest kõige suurem hulk, 338 inimest, elab Harjumaal ning neist omakorda 233 Tallinnas. Tartu maakonda läheb 80 kaarti, millest 45 Tartu linna. Ida-Virumaale saadetakse 70 kaarti, millest 29 Narva ja 20 Kohtla-Järvele.

Lääne-Virumaal on musta jõulukaardi saajaid 33.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles