Iseteeninduses läheb passi ja ID-kaardi taotlemine odavamaks

Margus Martin
, reporter
Copy
ID-kaarte täna Põlvas tellida ega väljastada ei saa.
ID-kaarte täna Põlvas tellida ega väljastada ei saa. Foto: Tairo Lutter

Aasta algusest muutuvad riigilõivud dokumentide taotlemisel. Passi ja ID-kaarti saab taotleda viis eurot soodsamalt.

6. jaanuarist väheneb politsei iseteeninduskeskkonnas passi ja ID-kaardi taotlemise riigilõiv viie euro võrra. Edaspidi maksab ID-kaardi taotlemine iseteeninduses täiskasvanule varasema 25 euro asemel 20 eurot. Passi taotlemine maksab 35 eurot. Mõlema dokumendi koos taotlemine on edaspidi samuti viis eurot soodsam ehk 45 eurot.

PPA identiteedi ja staatuse büroo valdkonna koordineerija Marit Abram soovitab inimestel, kelle dokument hakkab aeguma, säästa aega ja raha ning esitada digitaotlus politsei iseteeninduskeskkonnas. "Üha enam inimesi taotleb dokumendid elektrooniliselt. Töötame igapäevaselt selle nimel, et iseteeninduskeskkonna kasutamine oleks võimalikult mugav. Nii on taotluse esitamisel enamik andmevälju juba eeltäidetud, mis teeb protsessi lihtsaks ja säästab inimeste aega," rääkis ta.

Eesti inimesed on iseteeninduskeskkonna kaudu esitanud 88 888 isikut tõendava dokumendi taotlust.

Uuest aastast muutuvad ka teiste toimingute riigilõivumäärad. Näiteks kehtestatakse viieeurone riigilõiv uute PIN-koodide taotlemisel Eestis ja 20-eurone riigilõiv taotlemisel välisesinduses.

Dokumentide väljastuskoha muutmisel Eestis peale taotluse esitamist tuleb tasuda 10 eurot. Samuti rakenduvad täiendavad riigilõivud dokumentide väljastamisel Eesti välisesinduses või aukonsuli kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles