Saabuvate pühadega kaasnevad muudatused töökorralduses

Margus Martin
, reporter
Copy
Olgu tegu kasvõi linnumaju meisterdava ettevõttega, töö- ja puhkeaja reegleid peavad arvestama ühtemoodi kõik firmad.
Olgu tegu kasvõi linnumaju meisterdava ettevõttega, töö- ja puhkeaja reegleid peavad arvestama ühtemoodi kõik firmad. Foto: Dmitri Kotjuh

Saabuvad jõulupühad, 24., 25., 26. detsember, ja uue aasta esimene päev on riigipühad, mis on reeglina töötajate jaoks vabad päevad, vahendab tööinspektsioon.

Pühade ajal töötavatele inimestele tuleb maksta töötatud aja eest kahekordset töötasu. Riigipühade eel (23. ja 31. detsembril) tuleb kõikide töötajate tööpäeva lühendada kolme tunni võrra.

Riigipühade eel tööpäeva lühendamine on tööandja kohustus. Lühendatud tööpäev on kohustuslik pühadele eelnevatel reaalsetel tööpäevadel ehk 23. ja 31. detsembril. Tööpäeva lühendamine ei sõltu tööpäeva kestusest. Näiteks osalise tööajaga töötaja, kes on tavapäraselt tööl ainult kolm tundi päevas, riigipühaeelsel päeval tööle tulema ei pea.

Kui tööandja majandustegevus ei võimalda tööpäeva lühendada, tuleb saavutada töötajaga kokkulepe töötamiseks pühadeeelsel päeval nagu tavalisel tööpäeval. Kui töötaja on sellega nõus, loetakse pühadeeelsel tööpäeval lühendamata jäetud kolm tundi ületundideks ning hüvitatakse vastavalt seadusele kas tasulise vaba aja andmisega või kokkuleppel rahas pooleteisekordselt.

Summeeritud tööajaga töötajatel selguvad ületunnid arvestusperioodi lõpuks ning need hüvitatakse samamoodi – tasulise vaba ajaga või kokkuleppel rahas. Kui töötaja ei nõustu pühadeeelsel päeval töötama täistööpäeva, ei tohi tööandja teda selleks sundida.

Sõltumata sellest, kas töötajale makstakse töötasu kuutasu või tunnitasuna, töötatakse tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel, tuleb riigipühal töötatud tundide eest maksta töötajale kahekordset töötasu.

Kui töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal, tuleb hüvitada riigipühal tehtavad tunnid. Ülejäänud töötunnid tasustatakse aga tavalises korras. Lisatasu ei pea maksma sama vahetuse töötundide eest, mis langevad riigipühale eelnevale või järgnevale päevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles