Rakvere Tenniseklubi rahvas elab uue sisehalli ootuses

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere tenniseklubi treenerid Maret Ani ja Indrek Krigul andsid sügisel Sõmeru kooli võimlas tennisetunde kõige väiksematele tennisemänguhuvilistele.
Rakvere tenniseklubi treenerid Maret Ani ja Indrek Krigul andsid sügisel Sõmeru kooli võimlas tennisetunde kõige väiksematele tennisemänguhuvilistele. Foto: Arvet Mägi

Eesti Tennise Liidule jäi lõppeva aasta tegusid vaagides silma tarmukas Rakvere tenniseklubi, mis pälvis regionaalse tennise parima arendaja auhinna. Lääne-Virumaal on tenniseklubi üks vähestest, kus elatakse tõelist klubielu: treenimise kõrval suhtlevad klubi liikmed tihedalt ka vabal ajal, korraldatakse ühisüritusi, peetakse talguid.

Rakvere tenniseklubi eestvedajatest juhatuse liikmed Mari Ani ja Aare Kongi lausuvad klubist kõneldes ja tunnustust kommenteerides kui ühest suust, et tenniseelu edendamiseks on tööd tehtud mitu head aastat, nüüd on selle töö viljad nähtavamaks saanud.

“Aastaid valitses Rakvere tenniseelus vaikus, see oli sumbunud seisus, linnas liikusid isegi jutud ala väljasuremisest,” räägib treeneriametit pidav Mari Ani, kes sel suvel ka tennise ida regiooni juhatajaks valiti. “Puhusime 1923. aastal asutatud klubile hinge sisse, koostasime arengukava, hakkasime tenniseõpet andma. Praegu kuulub klubisse 77 inimest. Meil on 74 õpilast treenimas, neist 28 Rakvere spordikooli tenniseosakonnas, ülejäänud mittetulundusühingu Maare Sport treeningurühmades.”

Aare Kongi sõnutsi rajasid klubi entusiastid aastatel 2008–2010 Rakvere tennise ellujäämise nimel pingutades klubile tugeva vundamendi. “Kui teed kõvasti tööd ja näed vaeva, siis on sel ka tulemust,” nendib lapsest saadik Rakveres tennisemängu harrastav ning viimastel aastatel Eesti veteranide tiitlivõistlustel mitmel korral medalilegi tulnud Aare Kongi.

“Nüüd see klubi töötab täiel rinnal, 2011. aasta oli murranguline laste treeningute osas, tähendusrikas just laste ja noorte toomises tennise juurde. Selle suuna – taastada Rakveres tenniseõpe ja tuua noored tennise juurde – panime kohe oma arengukavasse sisse ning see osa on eriti hästi käima läinud,” lisab Kongi.

Väikeste tenniseõppurite hulk on tublisti suurenenud, sest klubi on kahe noore treeneri näol saanud juurde värsket verd. Esmalt asus profisportlase karjääri lõpetamise järel Rakvere noori juhendama Eesti endine tipptennisist Maret Ani, kes sooritas edukalt testid ning sai kätte teise kategooria treeneri tunnistuse. Esimese kategooria treenerina on ametis Indrek Krigul, kes saab lastega samuti hästi hakkama. Jõudumööda teeb treeneritööd edasi suurte kogemustega tenniseguru Donat Masing.

“MTÜ Maare Sport eesmärgiks ongi tennise arendamine ning ala kandepinna laiendamine nii palju, kui see praegustes üsna kitsastes (talve)tingimustes on üldse võimalik,” selgitab Aare Kongi. Maare Sport kasutab treeninguteks vene gümnaasiumi saali ja Sõmeru põhikooli võimlat; Sõmeru lastel on tennisetunnid paar korda nädalas.

“On päevselge, et ühe väljakuga sisehall on ammendanud ennast kuhjaga, ei ole võimalik plaanida enam sinna tunde, saal on täis õhtul kella üheksani,” toob treener Maret Ani esile tegusa klubi põhilise mure.

“Huvilisi on aga murdu, nii lapsi kui vanu, tennis on linnas lühikese ajaga üsna populaarseks saanud, aga tunde kõigile pakkuda ei saa, sest pole lihtsalt ruumi,” lisab Mari Ani.

Klubi elabki polüfunktsionaalse – mitme spordiala tarvis mõeldud – sisehalli ootuses, mis peaks, kui kõik hästi läheb, Rakverre Vee ja Kastani tänava nurgale kerkima. “Kui Eesti Tenniseliidus käisime halli asjus toetust saamas, pani tenniseliidu president Urmas Sõõrumaa südamele, et pingutaksime, sest just 2013. aastal tähistab Eesti tennis 100. sünnipäeva. Rakvere tenniseklubi saab aga 90aastaseks,” valgustab Kongi uue rajatisega seonduvat. Tennisehalli ehitamise mõtte algatajaks oli tema sõnutsi tenniseklubi.

“Paar aastat tagasi tulime selle sooviga lagedale, tegime oma aktivistidega eskiisprojekti ja äriplaani, otsisime rahastamise võimalusi eurofondidest, aga olime hiljaks jäänud – Eesti polnud enam arenguriik,” meenutab Mari Ani.

“Kohtusime mitme tuntud ärimehega ning nüüd on hea meel tõdeda, et kogu vastutuse sisehalli ehitamise võimalikuks saamise eest on enda peale võtnud Aqva veekeskuse üks rajajaist Roman Kusma. Sisehalli asukoht on küll meie esialgse plaaniga võrreldes muutunud, aga teeme koostööd endiselt. Linn toetab ka tennisistide püüdlusi ning see on eriti meeldiv,” lisab Aare Kongi.

Rakvere tenniseklubi tahab uut halli oodates oma tegevusega hoogsalt edasi minna, veelgi rohkem ennast Eesti tennisemaastikul nähtavaks teha. “Järgmisel aastal hakkab kindlasti mingi osa lastest perioodiliselt üleriigilistel võistlustel kaasa lööma, loodame selle taseme saavutada,” lausub Aare Kongi uuele hooajale mõeldes.

“Tegime võistlemisega algust sel sügisel Tartus, kuhu sõitsime tosina kuni 10aastase mängijaga üheskoos,” lisab Maret Ani. “Tennis on individuaalne ala ja edaspidi hakkavad lastevanemad ise oma lastega võistlustel käima. Selles suunas tuleb muidugi veel tööd teha, et jõuda nii kaugele, et lastel tekiks huvi võistlemise vastu.”

Maret Ani sõnutsi võikski järgmine aasta kujuneda laste võistlemise aastaks. Seda silmas pidades tahab klubi suvel Rakverre tuua ühe laste GP-sarja etapi. Taotlus on juba esitatud ning toimumine selgub märtsikuus.

Eeskujud algajatele võistlejatele on klubil omast käest võtta: Sõmeru tennisepoiss Hendrik Inno on lõppeval aastal tiirutanud turniirilt turniirile nii Eestis kui  välisriikides ning toonud koju auhinnalisi kohti. Aastalõputurniiril sai ta P14 vanuseklassis teise koha, aga kutse Eesti parematega mängima said veel kaks Rakvere tennisisti – Kärt Koppel ja Gerli Traus – ning see oli klubile suur tunnustus. Hendriku saavutuste krooniks valiti ta ligi 40 noorsportlase hulgas Lääne-Virumaa Spordiliidu noortestipendiumi laureaadiks.

Lastetennise arendamine on klubi üks suundadest, aga klubi koondab ka hulgaliselt nii endisi tennisiste kui harrastusmängijaid, isegi terveid perekondi.

“Oleme palju inimesi pööranud tenniseusku,” vaimustub Mari Ani. “Võiksime panna mängima oma tosin perekonda – isa või ema ja nende lapse. See näitab, et tennis on nagu nakkushaigus: kui laps tuleb mängima, siis leiavad ka vanemad, et see on tore mäng, ja võtavad ise samuti reketi pihku. Kui vanemad käivad mängimas, siis jõuab laps kas varem või hiljem samuti selle vahva mänguni.”

Mari Ani arvates on Rakvere tenniseklubi siinkandis kas ainuke või üks vähestest, mis toimib tõepoolest klubina. See tähendab, et ei piirduta pelgalt tennise mängimise, võistluste ja liikmemaksu kogumisega, vaid käib ka vilgas seltsielu: klubi on ühesuguse huvialaga inimeste vaba aja veetmise koht.

“Tenniseaasta lõpetame alati ühise väljasõiduüritusega, tänavu olime Lammasmäel, kus pidutsesid koos noored ja vanad ning kõigil oli lõbus,” räägib Mari Ani.

Uudse ettevõtmisena valiti klubi auliikmeteks teenekad tenniseedendajad Donat Masing ja Helmut Pastarus. Neile anti üle auliikme tänuplaadid ja klubi rinnamärgid. Rakvere kunstniku Priit Verlini disainitud nägusa märgi said rinda kõik klubiliikmed.

“Rakvere tennisel on väärikas ajalugu ja sügavad juured, neid läbi lõigata pole nii lihtne. Siit on võrsunud tugevaid mängijaid, näiteks Andres Võsand, aga neid on aegade kestel olnud teisigi. Tunnetame seda põlvkondade sidet igal sammul ning püüame järjepidevust hoida,” kõneleb Aare Kongi. “Seepärast oleme tennise juhtimise juurde toonud noori inimesi, Maret Ani kõrval kuuluvad juhatusse veel Kristiina Saar, Veiko Vassiljev, Rain Rõigas, Indrek Krigul. Nad kõik on noored energilised inimesed ja viivad klubi elu edasi.”

Maret Ani leiab, et klubi ühisüritused ja mängijatest sõpruskondade ettevõtmised – näiteks sügisene rännak Alutaguse metsades – väljaspool treeninguid ja võistlusi on inimesi tugevalt liitnud.

“Seda on mõnus tunda, kuidas tahetakse omavahel suhelda ja siinse tenniseelu edendamisel ja võistluste korraldamisel kaasa lüüa. Tennis on selles mõttes väga hea spordiala. Koos on palju lihtsam ning ka ideid palju rohkem,” vaatab Maret Ani optimistlikult tulevikku.

Ta annab mõista, kui ägedaks ja põnevaks kujuneb Rakvere tenniseklubi elu veel siis, kui seni ilma kindla pesapaigata klubi rajatavas sisehallis endale toakese saab. “Võib pärast trenni natukeseks ajaks maha istuda ja isekeskis juttu vesta, kohvitada, plaane pidada ...” unistab ta Rakvere tegusa tenniseklubi hoopis avaramate võimalustega ajast, mis polegi tegelikult enam nii kaugel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles