Tuleb eesti rahvajutu aasta

Inna Grünfeldt
Copy
Eesti rahvajutu aasta kutsub rändama jutumaastikul.
Eesti rahvajutu aasta kutsub rändama jutumaastikul. Foto: Rahvakultuuri keskus

Rahvakultuuri keskuse jutukooli eestvedamisel on aasta 2020 kuulutatud eesti rahvajutu aastaks, mille eesmärk on tutvustada eesti rahvajutte ja allikaid, kust neid leida.

Kultuuriliselt küllasel, aga ühtaegu üleilmastumise ajal võib igaüks hõlpsasti leida teda huvitavaid teemasid kirjanduses, muusikas, kunstis ja mujal, kuid meie ühisosa jääb aastast aastasse vähemaks. Mis on need lood, need filmid, need raamatud, need laulud, mis meid seovad, mida kõik eestlased üle ilma teavad, mis seovad ühise jututeemana põlvkondi, aitavad ühtehoidmist tajuda ja üksteist poolelt sõnalt mõista? Meie esmaseks ühisosaks võiks olla eesti rahvajutud.

Igaüks on võimeline jutustama Punamütsikese lugu, aga paljud jäävad jänni, kui palutakse vesta mõni omamaine muinasjutt.

“Rahvajuturaamatute nimetamine võib osutuda päris keeruliseks. Uskumatu, aga isegi selline omal ajal väga tuntud raamat nagu Friedrich Reinhold Kreutzwaldi “Eesti rahva ennemuistsed jutud”, hakkab inimeste meeltes juba tuhmuma. Palju rahvajutukogumikke on aga juba ammu jäänud kusagile mälestuste ääremaile,” põhjendas rahvakultuuri keskuse suulise pärandi peaspetsialist Piret Päär aastateema valikut.

Rahvakultuuri keskus kutsub huvilisi kogu aasta vältavale rännakule eesti rahvajuttude maastikul.

Põnevaid üritusi jätkub terveks aastaks.

“Jaanuari alguses anname teada ka ühest 11 kuud kestvast väljakutsest “11 x 11”, kus iga kuu 11. kuupäeval pakume lugemiseks, avastamiseks, jutustamiseks ühe rahvajutukogumiku. Aasta lõpuks võiks seega üks intelligentne eestlane nimetada vabalt 11 raamatut, kust leida häid rahvajutte,” selgitas Päär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles