Kardetud torm räsis peamiselt puid

Toomas Herm
Copy
Tugev tuul lükkas kolmapäeva pärastlõunal Rakveres ümber Jakobsoni tänava bussiootepaviljoni. Õnneks keegi vigastada ei saanud.
Tugev tuul lükkas kolmapäeva pärastlõunal Rakveres ümber Jakobsoni tänava bussiootepaviljoni. Õnneks keegi vigastada ei saanud. Foto: Vladislav Musakko

Kolmapäeval tervet riiki räsinud torm oli meie maakonnas leebem, piirdudes peamiselt puude murdmisega. Rakveres Jakobsoni tänavas õnnestus tugeval tuulel jagu saada ka bussiootepaviljonist. Õnneks keegi sellega pihta ei saanud. Aga sündmus ise näitas, et ilmateenistuse ja päästjate hoiatus, et torm võib kätkeda ohtu inimeste tervisele ja isegi elule, oli igati asjakohane.

Ida päästekeskuse valmisolekubüroo peaspetsialist Marek Martinson, kes tormi ajal tegutses siin regionaalse päästekeskuse staabi liikmena, juhtis tähelepanu meediakanalite tegevusele, kes kutsusid üles inimesi saatma tormi pilte. Niinimetatud tormituristid seavad väljas pildistamisega enda elu ohtu. Martinsoni sõnul räsis torm meie maakonnas peamiselt puid. Päästjad kõrvaldasid ainult sõiduteele võielektriliinidele langenuid. Martinsoni sõnul seisneski peamine oht inimestele langevates puudes. SEepärast üks päästja lõikas teele langenud puud, teine jälgis samal ajal ümbrust, et kolleegile puu peale ei langeks.

Päästjatel olid puude eemaldamisel abiks ka Kunda piirivalvekordoni mundrikandjad. Martinsoni sõnul küsis ka üks politseipatrull pritsimeestelt saagi, kuid paraku olid tol hetkel kõik lõikajad hõivatud. Politseiga kahasse eemaldati kolmapäeval kuskil poolsada sõiduteele või elektriliinidele langenud puud.

Torm saavutas meie maakonnas haripunkti kella kolmapäeva õhtule kella seitsme ja üheksa vahel. Päästjad said siis kokku 27 tormiga seotud väljakutset. Esimesed puud aga langesid juba poole viie ajal. Ja siis kolm puud poole tunni jooksul.

Martinsoni sõnul räsis torm Rakveres pisut ka ühe maja katust.

Martinsoni sõnul oli regionaalse staabi headeks koostööpartneriteks kohalikud omavalitsused. Keegi kriisiohjamiskomisjoni kokku kutsuma ei pidanud, päästjatega peeti sidet telefoni vahendusel. "Suhteliselt rahulikult läks torm meist üle," võttis Martinson kolmapäeva lühidalt kokku.

Torm ei häirinud mitte ainult liiklust merel, vaid ka maal. Tartu-Rakvere liinibuss tänu sõiduteele kukkunud puudega. Üks neist Rakke lähedal metsa vahel ja teine Väike-Maarja surnuaia juures. Rakke juures eemaldasid puu teelt päästjad. Väike-Maarjas aga oli läheduses kuus-seitse noort meest autodega, kes kuusel ise ladvast kinni võtsid ja teelt ära lohistasid.

Tormi kõrghetkel oli elektrita suurusjärgus 2000 majapidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles