Pühad võimaldavad võtta aega, ka saunamõnude nautimiseks

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Korralik vihtlemine käib eestlaste saunaskäigu juurde ilmtingimata.
Korralik vihtlemine käib eestlaste saunaskäigu juurde ilmtingimata. Foto: Lammasmäe Puhkekeskus

Tänavused jõulupühad on eriti pikad ja annavad võimaluse kiirete ja argipäevaste toimetuste vahel võtta aja maha ning nautida koos olemist ja koos tegemist.

Lammasmäe puhkekeskuse peremees Meelis Parijõgi jagab nõuandeid, kuidas pühadeaegsest saunast viimast võtta ja saunaskäigust mõnus ettevõtmine teha.

Kellel vähegi võimalik, see peaks kütma kuumaks mõne maal asuva puukerisega sauna. See annab tugevama emotsiooni kui linnasaun, kus vaja vaid elektrikeris sisse lülitada. Ühtlasi võiks eeskuju võtta soomlastest, kes hakkavad sauna kütma ja leili viskama varakult. “Nad lähevad juba keskpäeval sauna ja õhtul peo ajaks on jõudnud kõik saunas ära käia,” teab Parijõgi rääkida.

Peale saunaahju tule tegemist võiks üheskoos pere või sõpradega võtta ette väikese jalutuskäigu looduses: minna metsa või rabasse, mis praegusel lumeta talvel on hoopis teistsugune.

“Võibolla leiab isegi jõhvikaid või pohli, sest on väga soe olnud,” märkis puhkekeskuse peremees.

Näiteks Lammasmäe kandist saab kadakaoksi lõigata, et siis neist vihad meisterdada. “Miks mitte teha nii-öelda kokteilviht kadakaokstest ja piparmündi- või nõgesevartest, kui neid peaks kodus kuivatatult olema,” soovitas Parijõgi. Ka kasevihta võib mõne kadakaoksaga täiendada. Pikalt vees leotatud kadakavihaga sopsutamine on kui mõnusalt torkiv massaaž.

Kes aga plaanib jõulupuuks tuppa näiteks nulu tuua ja peab seda lühemaks saagima, võiks tarbetuks jäänud okstest viha meisterdada.

Kui lasta nuluokstel piisavalt kaua vees ligunedes pehmeneda, saab kadakavihast leebema viha.

Kodu- ja kõik muud õlled soovitab Meelis Parijõgi jätta peale sauna tarvitamiseks. Saunas higistades tasub vedelikukadu kompenseerida tavalise vee või kase- või vahtramahlaga. Veelgi parem on allikavesi.

Saunaskäik on samasugune mõnus ühistegevus nagu jõuluõhtusöögilaua taga istumine.
Saunaskäik on samasugune mõnus ühistegevus nagu jõuluõhtusöögilaua taga istumine. Foto: Lammasmäe Puhkekeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles