Paarkümmend vabatahtlikku otsisid Eldurit

Copy

Kadrina vanahärra Eldur läks kaduma juba 4. detsembri õhtul, teda on korduvalt otsinud vabatahtlikud ja politsei, rääkimata lähedastest. Täna hommikul kogunesid 23 vabatahtlikku Kadrina raudteejaama, et alustada taas tema otsinguid.

Otsijate seas oli Elduri lähedasi, naabreid, kogukonna inimesi, võhivõõraid. Tallinnast, Jürist, Tamsalust, Rakverest, Huljalt ja muidugi Kadrinast. Nooremaid, keskealisi, eakamaid.

Üks Eldurile võõrastest oli Viimsist Kadrinasse sõitnud Natalja. "Minu isa kadus Soomes septembris, otsingud kestsid poolteist kuud, mõned otsivad veel praegugi. Tulin täna otsingutele, sest minu isa aitasid väga paljud vabatahtlikud otsida ja tahan omalt poolt aidata, sest mul on see täna võimalik," rääkis Natalja.

Risto on Kadrina elanik. "Mina Eldurit ei tundud, küll aga mu ema," märkis ta ja lisas, et tuli otsingutele kogukonnatundest.

Noored Kadrina naised Inge Sandman ja Jaanika Mändla Eldurit ei tundnud, kuid on võtnud tema leidmise südameasjaks. "Olin paar nädalat tagasi sõbrannal külas ja imestasin, miks meil siin Kadrinas kopterid tiirutavad. Sõbranna ütles, et otsitakse kaduma läinud vana meest. Otsustasime siis sõbrannadega, et asume ka omalt poolt otsima," jutustas Inge.

Naised käisid paari nädala jooksul tihti läbi tühje majapidamisi ja metsatukki, võtsid ühendust ka Operatiivse Otsingugrupi OPEROG-iga. "Algul olime vales varustuses, jäime seljakotiga okste vahele kinni ja jalad said pokude vahel märjaks," muigas Jaanika ja lisas, et väga palju abi oli, kui OPEROG-i kaudu jagatud info põhjal liitus mõni kogenum otsija. Mõni otsingutiir tuli neil üle kümne kilomeetri, keerulisemad kohad vaadati üle drooniga.

OPEROG-i abiga korraldati ka tänane otsing. Sihtasutuse Kadunud tegevjuht, Operatiivse Otsingugrupi OPEROG eestvedaja Aare Rüütel instrueeris ja jagas vabatahtlikud kaheks: ühed läksid ahelikus metsaserva kammima, teised 83-aastase Elduri kodutänava hoove-aedu üle vaatama.

"Isegi kui hoovis on koer, tuleks see üle vaadata. Hiljutine kogemus on Kloogalt, kus me ei otsinud läbi hoovi, kus haukus koer, mõeldes, et ega sinna ju keegi minna ei saanud. Aga mõne aja pärast helistati meile just sellest majast ja teatati, et kuuskede tagant leiti surnud mees," rääkis Aare Rüütel.

On palju võimalusi, kuhu ja kuidas Eldur võis kaduda: minna rongi peale, tee ääres hääletada. "Neid võimalusi on palju, aga mina lähtuksin sellest, kus teda viimati nähti, ja see on tema kodutänav. Ei loe, et siit on juba otsitud. Tuleb otsida veel põhjalikumalt," rääkis Rüütel.

Elduri vennapoeg ja ühtlasi naaber Priit ütles, et oma kadumise päeval eksles eakas mees Undla teel ja naaber võttis ta auto peale ning tõi koju Pikale tänavale tagasi. Eldur oli korrutanud naabrile, et see pole tema kodu, ja rääkis Pika tänava lõpu suunas viibates, et tema kodu on seal. Tund hiljem, kui Elduri poeg isa maja juurde jõudis, teda enam seal ei olnud.

Elduri õde Mai, kes samuti laupäevasel otsingul osales, rääkis, et venna mälu hakkas paar aastat tagasi alt vedama ja viimasel ajal oli dementsus süvenenud.

"Nii palju aega on mööda läinud, see et ta veel elus on, on nii väike tõenäosus. Aga võibolla tõesti on sattunud kuhugi tallu, kus uudiseid ei loeta. Küll oleks hea, kui me ta täna leiaksime, ükskõik mil moel. Saaksime rahu," rääkis Mai.

Sihtasutuse Kadunud tegevjuht Aare Rüütel ütleb, et viimased päevad on olnud väga pingelised, inimesi kaob ja neid otsitakse. Samal ajal kui otsingud käivad Kadrinas, töötavad OPEROGi vabatahtlikud ka Räpinas ja Valgas.

Õhtupimeduses kell veerand viis otsingud lõpetati. Eldurit kahjuks ei leitud. "Pimedus küll lõpetas otsingud tänaseks, kuid me ei ole lõpetanud Elduri otsimist," rääkis Aare Rüütel. "Tänane otsimine ei olnud tulutu – nüüd on teada, et raudteepoolne külg on kuni põlluni läbi käidud ja mõned sektorid metsa Vandu suunas. Teame nüüd, et otsinguala peab laiendama, minema üle raudtee teisele poole."

Rüütel paneb Kadrina inimestele väga südamele, et nad vaataksid üle oma hoovid, mitte ainult kuurid, keldrid, pööningud, kaevud ja kasvuhooned, vaid ka aia ääres kuuseheki, ja vaataksid ka teisele poole aeda, kus tavaliselt ei käida, ning isegi koerakuudid. "Kui te teate, et teie naaber ei ela parajasti kodus või on vanuses, millest võib järeldada, et ta ei kasuta internetti, siis olge nii armas ja vaadake tema eest läbi ka tema hoov. Miks? Kui Eldur läks tol kolmapäeva õhtul nii-öelda "oma koju" ning püüdis siseneda mõnda teise majja, kuhu ta sisse ei saanud, siis võis ta külma kaitseks pugeda kuhugi sooja, mis oli selles hoovis, või peita ennast ära nagu väike laps ja sinna jäädagi," märkis Aare Rüütel.

Kõigilt, kes on näinud Eldurit või kellele meenub midagi tema kohta, oodatakse infot häirekeskuse lühinumbril 112 ja sihtasutuse Kadunud infotelefonil 661 6776, millelt võetakse kõnesid vastu ööpäevaringselt. "Soovi korral tagame anonüümsuse," lisas Rüütel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles