Et toit ei läheks raisku

Inna Grünfeldt
Copy
Seapraad, hapukapsas ja verivorstid pannakse paljudes kodudes jõululauale.
Seapraad, hapukapsas ja verivorstid pannakse paljudes kodudes jõululauale. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Korteriühistute Liit jagab kampaania "Väärtustades toitu" raames soovitusi, mida pühadetoitude ülejäägiga teha.

Lookas jõululaud kuulub paljude inimeste meelest pühade juurde, aga kuidas ülejäägid mõistlikult ära kasutada? Kampaania "Väärtustades toitu " üritab panna inimesi mõtlema, kui palju toitu kodumajapidamistes raisku läheb. 

Praeviilud, mis korralikult külmkapis seisnud, sobivad hiljem näiteks võileivakatteks – lisa juustu, kurki-tomatit, soovi korral ka majoneesi või muud meelepärast – ja valmis on maitsev hommikuamps, mida leivale või sepikule sättida. Kalkuniprae ülejääkidest saab maitsva salati, kui tükeldad praejäägid, lisad konservananassi ja -herneid, veidi karripulbrit ja maitsestamata jogurtit või hapukoort.

Pardiprae ülejäägid võid tükeldada ja pannil praadida, lisada juurde sügavkülmast võetud juurviljasegu ja hiina toitude maitseaineid – kokku saab mõnusa panniroa, mida nuudlite või riisiga süüa. Haneprae ülejääkidest ja kontidest võib keeta koos juurviljadega maitsva puljongi.

Seaprae ülejääk sobib näiteks herne- või kartulisupi lisandiks, aga ka tükeldatult pannil praetuna omleti sisse või nuudlite juurde.

Loomalihaprae ülejäägid sobivad makaroniroa kastmesse. Tükelda praeülejäägid ja lisa tomatikaste, lase tasasel tulel podiseda. Vala kaste makaronidele, sega, lisa riivitud parmesani ja maitse järgi ürte.

Kampaania "Väärtustades toitu" on osa koostööprojektist "Global learning approach on food waste in non-formal education", mis viib kuues Euroopa Liidu riigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja toetab toidu säästlikku tarbimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles