Poistekoor laulis jõulutunde südamesse

Copy
Eriline hetk: nagu 25 aasta eest - jõululaulu "Püha öö" juhatab Hirvo Surva.
Eriline hetk: nagu 25 aasta eest - jõululaulu "Püha öö" juhatab Hirvo Surva. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

​Virumaa Poistekoor rõõmustas Rakvere Kolmainu kirikus kuulajaid imeliste jõululauludega nii Eestist kui ka Aafrikast ning laulis helge jõulutunde kuulajate igasse hingesoppi.

"Jonkadi-jonkadi jõulud tulevad," alustasid veerandsajandat jõulukontserti Rakvere Kolmainu kiriku võlvide all Virumaa Poistekoori noored, vanemad ja päris pisikesed laulumehed. 

Helgel, rõõmsal ja pühalikul kontserdil kõlas laule "Piparkoogipoistest" "Syahambani". Kuno Kerge, Andrus Siimoni, Tõnis Sarapi ja Svetlana Kuusiku juhatusel tuletati lauldes kuulajatele meelde, et "Üksteist peab hoidma" ja võrreldi, kuidas oli "Siis, kui minu vanaema" ... Mitu võrratut laulupoissi astus koori ette solistina, dirigente jagus nii koori juhatama kui ka selle ridades – või solistina – kaasa laulma. Jõulukontserdi kontsertmeister oli Kaur Pennert ja kaasa musitseeris Tallinna muusikakeskkooli kvartett.

Üht armastatumat jõululaulu – "Püha öö" – on poistekoor esitanud kõigil jõulukontsertidel. Veerandsajandal kontserdil kõlas "Püha öö" koori esimese dirigendi Hirvo Surva juhatusel, solistideks praegustest laulupoistest Markus Johannes Kroon ning 25 aastat tagasi samas rollis olnud Risto Moor.

Hirvo Surva arutles, mis on 25 aasta jooksul muutunud. "Selle ajaga on koori ees käinud palju dirigente ja mul on hea meel, et Kuno on kaasanud Tõnise ja Kauri, kes on minu õpilased. Mis tähendab, et aeg läheb edasi ja tühja kohta elus pole olemas," lausus dirigent. "Kui kuulasin Tõnis Mägi "Palvet", siis mõtlesin, et küll on tore kasvatada noori inimesi, kes laulavad, mängivad ja hoiavad Maarjamaad. Ma väga loodan, et hoiate seda kaua."

Üks pole aga 25 aastaga Surva meelest muutunud – Ello Odraks. "Proovis vaatasin: soeng on peas, käsud käivad ja kõik toimib," sõnas dirigent ning tegi vankumatule kooriemale suure kalli.

Hirvo Surva nimetas, et ehkki ta on saanud vanaisaks ja võib praegustele kooripoistele tunduda saurusena, käivad tal käed veel hästi. "Püha öö" kõlaski tema juhatusel eriti hellalt ja hingeminevalt. 

Kirikukontserdil õnnitleti Andrus Siimonit, kel täitus 20 aastat Virumaa Noorte Meeskoori dirigendina. Poistekoori direktor Ello Odraks ütles, et Andrus Siimon on kooriga teinud 360 proovipäeva ja 200 esinemist. "See kokku on 560 päeva ehk poolteist aastat järjest," sõnas Odraks. Tallinna ja Rakvere vahet on Andrus Siimon 20 aastaga maha sõitnud teekonna, mis ulatub kolm korda ümber maakera. "Sellepärast auto nii logu ongi," märkis dirigent naerdes.

"Armasta ikka meie noorte meeste laulu ja alusta neljandat tiiru ümber maakera. Me ei saa ilma sinuta," kinnitas Odraks lauljate ja publiku marulise aplausi saatel. "Täname! Täname! Täname!" hõiskasid kooripoisid ja -noormehed.

Andrus Siimonit ja Ello Odraksit tänanud Rakvere linnajuhid rõhutasid: "Rakvere linn on teie üle uhke!"

Poistekoori tänu kuulus Karl Mäesepale, kes on kõik 25 aastat kirikukontserdid ära kuulanud ja kandnud igati hoolt, et need saaksid probleemideta toimuda. 

"Jonkadi-jonkadi jõulud tulevad," kõlas uuesti kontserdi lõpetuseks. Kaasa laulma ärgitati ka publikut. Nii said kõik ise endale pühadetunde hinge laulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles