Vaata ägedat reisi-elustiilivideot: imelised aastaajad püüti kinni

Anu Viita-Neuhaus
Copy

Juulikuu teisel nädalal võtsid Suurbritannia Solenti ülikooli tudengid Alex Tervinsky ja Karoliina Varret, üleilmse filmindusalase kogemuspagasiga Karl-Ander Pais ning filmi- ja festivalientusiast Eleriin Miilman südameasjaks luua seninägematu reisi-elustiilivideo Eestist.

"Eesti kümne päevaga" produtsent Eleriin Miilman rääkis, et kuu aega ettevalmistusi, kahe nädala jagu võtteid ja mitu ööpäeva monteerimist on viinud tulemuseni – osa Eesti võlust ühel neljast imekaunist aastaajast on jäädvustatud.

Rakverest pärit teist aastat Southamptonis tudeeriv Alex Tervinsky on Eestis kogu aeg näinud ideaali ja hakanud kodumaa lumma eriti austama pärast välismaal õpingute alustamist. Kuna talle tundus, et seda ei ole näidatud piisavalt, tekkiski tal idee ühendada oma kired – sõbrad, audiovisuaalne kunst ja kodumaa – kümme päeva vältavaks seikluseks, mille tulemusena sündis vaatajat pealinnast Setumaa tallu, Narva tööstuslikku linnakusse ja Saaremaa tuulisesse rahusse kandev video. "Eesmärgiks sai luua kummardus Eesti multifunktsionaalsusele, vürtsikale eripärale ja kõigile-midagi-omadusele," ütles Alex Tervinsky.

Ta lisas, et kümme päeva olid piiriks, mis ühendasid aktiivset puhkust, hingestatult mõtestatud jalutuskäike looduse rüpes või sõbralikku noogutust ürgkultuurile ja esivanemate radadele – seda nad lootsidki püüda äsjavalminud reisi-elustiilivideosse.

Ettevõtmine algas 9. juulil ja vältas kümme päeva. 

Produtsent rääkis, et selle aja jooksul jõuti elektri jõul, aeru toimel või köie veol elavast pealinnast häirimatusse Lõuna-Eestisse, ammutati inspiratsiooni Saaremaa tuultest, kogeti lennalikku suvehommikut Setumaal, sammuti käidi räppar Nublu jälgedes Kreenholmi manufaktuuris, puudutati pilvepiiri helikopteris, katapuldil ja flyboard'il, oldi paradiisis, nähti arglike alpakade igapäevaelu, põgeneti maapõue ja jäädi soode-laante-merede kütkeisse.

Eleriin Miilman sõnas, et projekti käigus kujunes kõige keerulisemaks otsuste langetamine, mille filmimisele aega panustada ja millised ideed suunata tulevikku. "Tehnika üles seadmine, ideaalse kaadri püüdmine ja kordusvõtete tegemine nõudsid lisaaega, mida tõenäoliselt tavakülastaja neis paigus ei pühendaks," lausus Miilman. 

Viis ja pool kuud pärast projekti algust on visioonile vastav video küps: sajaprotsendiliselt valmis nautlejaid Eestisse kutsuma ja maarjamaalastele neid ümbritsevat ilu meenutama. "Kätkegu valminud video endas tutvustust, üleskutset, meenutust ja silmailu," lausus produtsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles