Nädala kaja: turvatunne viib edasi

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Kristi Ehrlich.
Kristi Ehrlich. Foto: Virumaa Teataja

Ei olnud meil sel aastal valgeid jõule, hoopis täielik kaamos, viis soojakraadi ja kummikuilm. Põhjamaa talve jaoks tavatult soe ja sünge.

Valgest lumevaibast jõulupühade ajal ongi saanud viimasel ajal omaette nähtus, mille saabumist või saabumata jäämist nii sünoptikud kui ka muidu ilmaennustajad prognoosida püüavad. Olgu maa must või valge, pühad tulemata ei jää.

Eestlaste käitumine, eriti jõulupühade ajal, on seevastu tunduvalt ennustatavam kui ilm, sest kui paganatest maarjamaalastele üldse miski püha on, on need jõulud koos sinna juurde kuuluvate kommetega.

Tõsi, kombedki teisenevad ja täienevad, tuues perega aja veetmise kõrvale kohustusliku ostukeskuses tunglemise ja kingiralli. Selle ilmekaks tõestuseks olid puupüsti täis parklad ja looklevad kassajärjekorrad. Õnnelikud on need, kes oskavad teisiti. Ja tahavad teisiti.

Kasvõi kord aastas – jõulujumalateenistuse ajal – kirikusse saabunud pered, emad-isad koos laste ja vanavanematega, hoolitsevad selle eest, et oleks traditsiooni kandjaid.

Et aga endiselt väärtustame pikkade traditsioonidega kalmistukultuuri, näitasid ilmekalt need kümned tuhanded küünlad, mis jõululaupäeval pilkases pimeduses üle Eesti surnuaedades lahkunute kalmudel olid süüdatud.

Kasvõi kord aastas – jõulujumalateenistuse ajal – kirikusse saabunud pered, emad-isad koos laste ja vanavanematega, hoolitsevad selle eest, et oleks traditsiooni kandjaid.

Haljas ehe jõulukuusk, mida üheskoos metsast toomas käiakse ja mis pidurüüsse sätitakse, on midagi nii OMA. Ja kõik need valgustatud aknad, mille taga istuti ühise õhtusöögilaua ümber. Nendes aastast aastasse korduvates tegevustes on turvalisus, mis viib edasi.

Aastaring saab täis. 2019. aastat on jäänud veel üksikud päevad, siis saab suure (või väikse, kuidas kuskil) saluudiga tervitada uut aastakümmet, mis loodetavasti on meist igaühel täis õnnestumisi, rõõmu ja ikka sedasama turvatunnet, mis tänasest homsesse ja homsest paremasse ülehomsesse viib.

Päev on igatahes mõne minuti võrra juba pikem ja venib järjest pikemaks.

Nii nagu loodusseadused seda ette näevad ja nagu arvestanud oleme. Nagu arvestame ka sellega, et valge aeg saab lõpuks kaamosest võitu.

Head Virumaa Teataja lugejad, ilusat vana aasta lõppu ja peagi saabuvat uut aastat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles