Rakveres pannakse alus linna noorte osaluskogule

Andres Pulver
Copy
Rakveres luuakse noorte osaluskogu.
Rakveres luuakse noorte osaluskogu. Foto: Rakvere linnavalitsus

Detsembri keskel kogunesid Rakvere linnavalitsuses Eesti Noorteühenduste Liidu ja linnavalitsuse kultuuri- ja noorsootööspetsialisti kutsel ligi paarkümmend linna koolide õpilasesinduste liiget, et panna alus Rakvere linna noorte osaluskogu loomisele.

Linnavalitsuse kultuuri- ja noorsootööspetsialisti Katrin Joselini sõnul on Rakveres juba mõnda aega arutatud, kuidas võiks või peaks noori linnas otsustusprotsessi kaasama. "Lahendusena oleme loomas Rakvere linna õpilasesindust, et koondada aktiivsed noored ühte organisatsiooni. Olla kaasatud on üks noorte arenguvõimalus," märkis Joselin.

Kuidas seda teha ja miks see noortele kasulik on, rääkis lähemalt Eesti Noorteühenduste Liidu esindaja Gregory-Martin Linder.

Inspireerivaid näiteid isiklike kogemuste põhjal jagas noortele Rakvere reaalgümnaasiumi vilistlane, praegune Väike-Maarja noortevolikogu president Maris Praats. Praatsi sõnul on pea kõigis Lääne-Virumaa kohalikes omavalitsustes noorteaktiiv ja maakonna osaluskogude katusorganisatsioonina tegutseb Lääne-Virumaa noortekogu.

Katrin Joselini sõnul hakkab Rakvere linna õpilasesindus tegutsema linnavalitsuses kinnitatud põhimääruse alusel, kuid tegevus on kokku lepitud ka linnavolikoguga ja koolidega. "Püüame luua selge struktuuri ja paigutada noorte esinduskogu süsteemis sinna, kus ka nende arvamus on arvestatav," selgitas Joselin.

Noorte esinduskogud kohalike omavalitsuste juures on apoliitilised, need esindavad noorte huve ja tõstavad eakaaslaste teadlikkust. Esimesteks sammudeks on noorte kaasamine noorsootöö valdkonnas. Kaugel pole ka kohalike omavalitsuste valimised, kus saavad osaleda noored alates 16. eluaastast. "Et noored teeksid valikuid teadlikumalt, on oluline teavitada neid võrdselt kõikidest võimalustest," rõhutas Joselin.

Rakvere linnapea Triin Vareki sõnul annab linna noorte osaluskogu kahepoolse võimaluse: linnale võimaluse oma ideid tutvustada ja kaasata noori ning vastupidi. "Soovime olla jätkuvalt edumeelne ja suurepärase elukeskkonnaga linn, kus inimestel on hea elada. Siin on noorte arvamus ja kaasatus tulevikuprotsesse arvestades ülioluline," ütles Varek.

Järgmine kohtumine on plaanis jaanuari alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles