Tamsalu sajandi veeprojekt saab jätkuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi (vasakul) ja ASi Merko Ehitus juhatuse liige Andres Agukas kirjutavad alla Tamsalu-Sääse veeprojekti lepingule.
ASi Tamsalu Vesi juhataja Arne Arumägi (vasakul) ja ASi Merko Ehitus juhatuse liige Andres Agukas kirjutavad alla Tamsalu-Sääse veeprojekti lepingule. Foto: Meelis Meilbaum

Tamsalu-Sääse veeprojekt, mida on nimetatud ka Tamsalu valla sajandi ehituseks, viiakse lõpule, sest läbirääkimised keskkonnainvesteeringute keskusega lisaraha taotlemiseks lõppesid positiivselt, üleeile allkirjastasid lepingu peatöövõtja AS Merko Ehitus ja tellija AS Tamsalu Vesi.

4,35 miljoni euro suurusele lepingule, millest 70,25 protsenti kannab Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond ning ligi 30 protsenti on valla ja ASi Tamsalu Vesi omaosalus, kirjutasid alla Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas ja Tamsalu Vee juhataja Arne Arumägi.

Tamsalu vallavanem Toomas Uude­berg ütles, et viimased pool aastat peeti pingelisi läbirääkimisi keskkonnainvesteeringute keskusega, et taotleda 1,184 535 miljonit eurot lisaraha Tamsalu-Sääse veeprojekti jätkamiseks.

“Tööd jäid seisma Tamsalu idaosas aprilli alguses, sest ehitustööde tegija K&H pankrotistus. Tamsalu Vesi käivitas juuli lõpus veemajandusprojekti esimese osa uue hanke, sest eelmise, kaheosalise hanke käigus jäid esimese osa tööd tegemata hanke võitnud firma pankroti tõttu,” selgitas Tamsalu Vee juhataja Arne Arumägi.

Hankele esitasid pakkumise Arco Ehitus OÜ ning ühispakkumise tegid AS Merko Ehitus ja AS Merko Infra. Ühispakkumise esitajad osutusid hanke võitjaks.

Suvel, kui AS Merko võitis Tamsalu-Sääse veetrassi hanke, jättis firma pooleli Rakvere veeprojekti tööd. Merko Ehituse inseneridivisjoni direktor Arno Elias selgitas tookord meediale, et leping lõpetatakse tellijaga erimeelsuste tõttu, mis tekkisid tehniliste lahenduste puhul ja lepinguliste protseduuride täitmisel.

ASi Rakvere Vesi juhataja Urmas Krikk ütles, et praeguse seisuga on Rakvere veeprojekti katkemise asjaolud kohtuveskite jahvatada. “Merko-poolse tagatisega seotud vaidlus on riigikohtus otsustamisel,” sõnas Krikk.

“Tamsalu-Sääse veeprojekti uue han­ke tulemusena selgus, et paari aasta taguse kriisiajaga võrreldes on ehitus­hinnad ja ka materjalide hinnad kalline­nud rohkem kui 30 protsenti. KIKilt pro­jektile lisarahastuse hankimiseks tuli uues­ti koostada majandus- ja finantsana­lüüs, kus kajastuks toetuse suurus, samuti ettevõtte finantsvõimekus ja suutlikkus projekti tulevikus majandada,” kõneles projektijuht Arvi Põldaas.

Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas kommenteeris, et firmal on trassitöödeks välja panna koos tehnikaga 13 brigaadi, milles neli kuni seitse meest. “Selle näitajaga oleme trasside ehitusvõimsuselt Eestis esirinnas. Trassitöödel kasutame ka allhankijaid. Tähtis on, et tööd sujuvalt laabuks,” kommenteeris Agukas.

ASi Merko Infra välisvõrkude osakonna ju­hataja Leino Lootus lisas, et tööde­ga alus­tatakse jaanuari teisel nädalal, kui töö­mehed on aastavahetuse puhkuselt ta­gasi.

Toomas Uudeberg ütles, et Tamsalu raudteest lõuna pool tegi veeprojekti töid firma AS Terrat. “ASil Tamsalu Vesi ja Tamsalu vallavalitsusel sujus selle firmaga koostöö ladusalt ja AS Terrat lõpetas trassitööd juba sügisel,” sõnas vallavanem ja avaldas lootust, et aasta pärast on kogu Tamsalu linn ning Sääse alevik saanud uuendatud ja ajakohase veevärgi.

Uue hanke võitnud Merko Ehitusel ja Merko Infral tuleb projekti esimese osa raames Tamsalu põhjaosa ja Sääse aleviku veevärgi ja kanalisatsiooni ehitamise käigus rekonstrueerida ja ehitada veetorustikku 9038 meetrit ja paigaldada kanalisatsioonitorustikku 5750 meetrit. Sellele lisandub survekanalisatsiooni ehitamise kohustus 717 meetri ulatuses.

Lisaks tuleb rajada ja rekonstrueerida mitu pumplat ning ehitada sademe­veetorustikku 459 meetri pikkuselt.

Tööde plaanitav kestus on 360 päeva, millele lisandub kahe aasta pikkune garantiiaeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles