Galerii: vabadussõjas langenuid mälestati 100 vaikusesekundi ja lillevanikutega

Copy
Rakveres mälestati vabadussõjas langenuid. Vabadussõja mälestussamba jalamile asetavad pärja (vasakult) Rakvere abilinnapead Rainer Miltop ja Laila Talunik ning linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami. 
Rakveres mälestati vabadussõjas langenuid. Vabadussõja mälestussamba jalamile asetavad pärja (vasakult) Rakvere abilinnapead Rainer Miltop ja Laila Talunik ning linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami. Foto: Vladislav Mussako

Üle Eesti tähistati täna saja aasta möödumist vabadussõjas kehtima hakanud relvarahust. Ka Rakveres mälestati neid, kes sõjas võitlesid ja andsid elu Eesti vabaduse eest. 

Täna korraldas Rakvere linn koos Kaitseliidu Viru malevaga vabadussõja mälestussamba juures pärgade asetamise tseremoonia. Mälestuspalve luges Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu. 

Hommikul peetud saja vaikusesekundi vältel helistati kõikides Eesti kirikutes kelli, hüüdsid veduriviled ja laevapasunad.

3. jaanuaril 1920 kell 10.30 jõustus Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel sõlmitud vaherahu sõjategevuse katkestamiseks kuni 10. jaanuarini. Sõjategevust uuesti ei alustatud ning 2. veebruaril 1920. aastal sõlmiti Tartus rahuleping ja vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga.

Vabadussõda kestis 402 päeva ning Eesti kaotas sõjas üle 6000 inimese, neist ligi 4000 otseses lahingutegevuses.

Vabadussõjas võidelnute päeva tähistati esimest korda 3. jaanuaril 1921. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles