Galerii: Ott Tänak ulatas Kadrina noorele talendile auhinna

Anu Viita-Neuhaus
Copy
12-aastane Kadrina poiss Jaspar Vaher sai eile maailmameister Ott Tänakult aasta rahvasportlase karika.
12-aastane Kadrina poiss Jaspar Vaher sai eile maailmameister Ott Tänakult aasta rahvasportlase karika. Foto: Sander Ilvest

Ajal, mil Eesti hingab rallirütmis, on üks Kadrina poiss vaikselt rallitanud end tulevikutegijate sekka. Autospordi tähtede auhinnagalal pälvis esimest korda välja antud aasta rahvasportlase tiitli 12-aastane Jaspar Vaher. Tulevikutähel surus kätt maailmameister Ott Tänak isiklikult. 

"Ott Tänak ütles, et edu, pane samamoodi edasi," rääkis 12-aastane Jaspar Vaher. Kui selline mees kätt surub, siis on ... "Uhke. Äge tunne," lausus Jaspar.

Seda karikat, mis eile talle ulatati, ei puhastata. Nii on otsustatud. "Seal ju maailmameistri sõrmejäljed peal," ütles tubli noormehe isa Avo Vaher.

Kadrina keskkooli poiss sõnas, et kui Ott Tänak enne jõule kooli külastas, kuulas ta tähelepanelikult, mida sportlane rääkis õppimise ja keskendumise kohta. "Ta ütles, et kui sind mingi asi huvitab, siis tuleb seda õppida. Aega ei tasu raisata asjade peale, mis ei meeldi," edastas Jaspar Vaher. Nii ta plaanib teha. 

Noormees sõnas, et rallis on kõige tähtsam keskendumine. "Enne katset tuleb end välja lülitada, mõelda ainult katsest," rääkis ta. 

Ajast, mil jalad pedaalideni hakkasid ulatuma, autorooli keeranud Jaspar jutustas, et esimene auto, millega ta sõitis, oli Niva. Siis käis isa Ladaga võistlustel, siis oli Suzuki ja nüüd sõidab ta Honda Civicuga. "Mulle meeldib kõige rohkem sõita kiirel kruusarajal," sõnas ta. 

Enne eilset pidas Jaspar parimaks saavutuseks mullu autospordi tähtede auhinnagalal saadud kahte teise koha karikat. "Juba eelmisel aastal läksin võidu peale välja. Aga siis oli ebaõnn," nentis Jaspar Vaher. Ta lisas, et rallis on tähtis stabiilsus.

Isa Avo ütles poja suuri tegusid hinnates, et teiste antud kommentaarid on erinevad, kuid kiidetakse Jaspari oskust kiiresti liikuda. "Tulemused räägivad alati enda eest," lausus Avo Vaher. 

Isa jälgedes rallist vaimustunud poja kohta ütles mees, et ta pole surunud teda selle alaga tegelema. "Ta on minu kõrvalt vaadanud ja see huvi on tekkinud," märkis Avo Vaher. Tema sõnutsi on tähtis, et väikeste sammudega on edasi liigutud. "Tähtis on mitte üle pingutada. Tundub, et praegu on suund õige," ütles isa.

Täna on Jaspar sõbra juures külas. Trenni küll tehakse, aga mitte füüsilist. "Nad tegelevad e-spordiga," lausus Avo Vaher. Isa sõnutsi on oluline treenida mitmekülgselt ja praegu ollakse paljuski talveootuses. 

Neljapäeval Alexela kontserdimajas toimunud auhinnagalal "Autospordi tähed 2019" tunnustati Eesti autospordi meistrisarjades võidutsenud sportlasi ja kuulutati välja aasta parimad autosportlased. Esimest korda maailmameistriteks kroonitud Ott Tänak – Martin Järveoja nimetati aasta rallipaariks. 

Isa-poeg, kes on auhinnagalat mitmel aastal väisanud, kiitsid ürituse head korraldust. "Fantastiline," kommenteeris Avo Vaher. "Alexela kontserdimajas oli kõik hästi jälgitav ja kompaktne. Kogu üritus jättis hea mulje."

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles