Kolmekuningapäeva tähistatakse kohviku, balli ja kuuskede põletamisega

Katrin Uuspõld
Copy
Kolmekuningapäeval, selle eel ja järel põletatakse mitmel pool ühiselt kuuski.
Kolmekuningapäeval, selle eel ja järel põletatakse mitmel pool ühiselt kuuski. Foto: Marianne Loorents

Kolmekuningapäev on kalendris 6. jaanuaril. Tegu on jõuluaja lõpetamise pühaga ja see tähistab päeva, mil kolm hommikumaa tarka või kuningat tulid vastsündinud Jeesuslast kummardama. Eesti rahvakommete järgi viidi sel päeval välja jõuluõled, hilisemal ajal jõulukuusk.

Kolmekuningapäeva tähistatakse siin-seal ka ühiselt. Näiteks homme kell 13 korraldab seda Simuna rahvamajas Simuna Naisteklubi.

Rakke päevakeskuses peetakse aga esmaspäeval, 6. jaanuaril kell 13 kolmekuningapäevakohvikut, kus pannakse põlema küünlad, mekitakse kohvi-kooki, lauldakse jõululaule ja tehakse uue aasta plaane.

Rakvere kultuurikeskus korraldab järgmisel laupäeval, 11. jaanuaril kolmekuningaballi. “Kultuurikeskus on alati detsembris balli korraldanud, kuid seekord mõtlesime, et teeme seda jaanuaris, kuna detsembris on niigi palju sündmusi. Kõige suurem tähtpäev on kolmekuningapäev ja sellest lähtuvalt siis ka kolmekuningaball,” rääkis Rakvere kultuurikeskuse juhataja Eve Alte. Ball on piletitega ning tantsuks esinevad Kaire Vilgats ja Kunda Linnaorkester, keldrisaalis musitseerib prantslaslik ja poeetiline Lembe Lokk.

Et kolmekuningapäeval viiakse kuused välja, kutsub Haljala rahvamaja kohalikke oma jõulukuuski tooma ühiseks põletamiseks rahvamaja lõkkeplatsile juba homme kell 12.

Väike-Maarja seltsimaja korraldab homme perepeo, mis algab kell 15. Avatud on töötoad, saab maitsta aasta esimesi piparkooke ning pisemaid oodatakse jutupessa. Kell 17 süüdatakse aga õues kuused.

Kolmekuningapäeval, 6. jaanuaril kell 18 oodatakse Sõmeru kandi inimesi oma jõulukuuski tooma ühislõkkesse, mis tehakse Puiestee tänava äärsel alal.

Rakveres korraldab kuuskede põletamist Tarvanpää Selts ja kutsub linnakodanikke üles oma jõulukuuski tooma, et need 7. jaanuaril kell 19 Ausambamäe pargis (Koidula ja Võimla tänava nurgal) ühiselt ära põletada. Kuuski saab kohale tuua juba tänasest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles