Üllar Varik näitab "Otsinguid"

Inna Grünfeldt
Copy
Üllar Variku näituse "Otsingud" plakat.
Üllar Variku näituse "Otsingud" plakat. Foto: Rakvere Teater

Rakvere teatri galeriis avatakse reedel, 10. jaanuaril kell 17.17 Üllar Variku maalinäitus "Otsingud". 

Üllar Variku näitust "Otsingud" iseloomustab mõte, et kunst on mõistuse osavõtuta sündinud tungi ja lunastuse printsiip. Kunstniku tööd pulbitsevad värvi ja rütmi koosmõjust. Maalidel on tohutu hoog sees.

Pole saladuseks kunstniku suur kiindumus ameerika abstraktsesse ekspressionismi. Äratuntavalt ekspressionistlikud on nii kompositsioonilised kooslused kui ka paljude maalide stiil – või samas ka stiilitus.

Kunstnik on oma figuratiivsete kompositsioonide valmimisel algmaterjalina kasutanud ehedaid modelle. Paljudel maalidel figureerivad tegelased tekitavad küsimuse, kas need on reaalsed inimesed. Kasutatud on anatoomilist lähenemist, teatud plastilisust maalimisel – ja siis kõik värviga "üle kallatud" ning lõpuks aerosooliga rütmimustrid sisse lastud.

Pealkiri "Otsingud" ilmestab hästi näitust, kus kunstnik hüpleb eri rütmide rägastikus. Ehk peegeldub maalidel see spontaansus, kus loominguline põleng moodustab parima osa? Selle näitusega jõuab vaatajani ülevaade ühest hullust eneseotsingust.

Üllar Variku näitus "Otsingud" hõlmab töid aastast 2018 ja 2019 ning jääb avatuks 2. veebruarini. Näituse avamisel musitseerib kitarrist Elmar Sats.

2019. aasta jooksul eksponeeriti Rakvere teatris 17 näitust. Kunsti sai nautida neljal pinnal: suure maja teatrigaleriis, kohvikus, väikses majas ja teatrikinos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles