Austraalias viibiv rakverlane: "Vanemad küsivad ikka, et kas tossu on"

Margus Martin
, reporter
Copy
Selle nädala alguse pilt Austraaliast Mornington Peninsula oliiviistandusest räägib selget keelt selle kohta, et tulekahjusuits levib saareriigis laialdaselt.
Selle nädala alguse pilt Austraaliast Mornington Peninsula oliiviistandusest räägib selget keelt selle kohta, et tulekahjusuits levib saareriigis laialdaselt. Foto: Eliis Penek

Austraalias jätkuvad ulatuslikud metsapõlengud mõjutavad moel või teisel saareriigis elavaid ja töötavaid tuhandeid eestlasi.

Läinud sügisel Austraalia lõunaossa Melbourne'i tööle läinud rakverlane Eliis Penek rääkis, et põlenguuudiste jälgimine kuulub juba tema igapäevaste tegevuste hulka. 

Kuigi tema elupaik, kuhu kahjutuli jõudis viimati välja näiteks 1983. aasta suurpõlengute ajal, jääb praegu otsestest tulekolletest eemale, saab toimuvast aimu lisaks uudiste jälgimisele taevasse pilku heites ja üle linna liikuvaid suitsupilvi jälgides.

"Paar päeva tagasi ikka suitsu oli näha. Nii kui välja läksin, tundsin üleval olevat vingulehka, aga praegu see veel ei häiri ja iga päev tossu näha pole," kõneles Penek. "Räägitakse kogu aeg, aga paanikat siin Melbourne'is pole. Ma ei taha uskuda, et see mingil hetkel siia jõuab."

Tema sõnul panevad üle riigi lõõmavad paarsada tulekahju, milles on praeguseks hukkunud 24 inimest, hävinud paar tuhat maja ning sajad miljonid linnud, roomajad ning imetajad, asja üle sügavamalt järele mõtlema. Kodumaale naasta Eliis Penek toimuvast hoolimata siiski veel ei plaani.

Kolmapäeva hommikulgi võis Melbourne'is märgata väheseid suitsupilvi.
Kolmapäeva hommikulgi võis Melbourne'is märgata väheseid suitsupilvi. Foto: Eliis Penek

Üle maailma tegeletakse jätkuvalt annetuste kogumisega, et abistada põlenguohvreid. Ka Eesti valitsus eraldas hiljuti 50 000 eurot. Annetusi teevad mõistagi ka Austraalias viibivad eestlased. Eliis Penek lausus, et andis koos temaga samas majas eluaset jagava kolme eestlasega omapoolse panuse: kamba peale tehti ühele abifondile ligikaudu neljasaja Austraalia dollari suurune ülekanne. "Nii palju, kui kuulnud olen, siis siin annetatakse igal pool kõvasti," lisas ta.

Muret tunnevad samuti neiu kodused, kes pidevalt olukorra kohta infot ammutavad. "Vanemad küsivad ikka, et kas tossu on ja kui lähedal on tulekahjud," märkis seni põhitöö kõrvalt oliiviistanduses müügitööl ja kohvikus baristana ametis olnud Eliis Penek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles