Selgus Võsu aleviku uus ilme

Merly Raudla
Copy
Arhitektuurikonkursi võidutöö "Kuppel".
Arhitektuurikonkursi võidutöö "Kuppel". Foto: Arhitekt Must OÜ

Oktoobris Haljala vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu välja kuulutatud Võsu keskuse arhitektuurivõistluse võitis ideekavand "Kuppel" arhitektuuribüroolt Arhitekt Must OÜ.

Võsu aleviku keskuse arhitektuurivõistlus kuulutati välja eesmärgiga leida Võsu aleviku keskosale ehk Mere tänavale ning sellega liituvatele tänavatele ja avalikele alleedele parim ideelahendus.

Võidutöö "Kuppel" järgi tulevad Võsu aleviku südamesse purskkaevu, valgustid, paviljon, katendid, terrass, mänguplats, haljassaared, pingid jmt. "Võidutöö autorid on tabanud osavalt Võsu väikekohale omase miljöö, sellega on saavutatud turvalisem ning rikkalikum, tervikuks ühendatud avalik ruum. Võidutöös tuuakse selgelt välja, et tegemist on Võsu keskusega, see loob koha, kus inimesed võiksid koguneda," kommenteeris žürii esimees, Haljala vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Kuldar Pärn.

Kokkuvõttes oli žürii hinnangul just selles võistlustöös kõige rohkem potentsiaali, et kujundada edasise projekteerimise käigus Võsule sobilik toimiv avalik ruum. Projekteerides tuleks täpsemini läbi mõelda paviljoni vorm ja paiknemine väljakul, valgustite ja väikevormide disain ning autoliikluse rahustamise võimalused. Haljala valla arengukava järgi on Võsu alevikust 2030. aastaks välja kujunenud omanäoline ja hubane puhke- ja turismikuurort.

Võsu aleviku keskuse arhitektuurivõistlusele esitati kaheksa tööd, millest kõik kvalifitseerusid. Arhitektuurivõistlus korraldati "Hea avaliku ruumi" jätkuprogrammi raames.

Võistluse auhinnafond oli 25 000 eurot. Žürii otsustas premeerida kolme paremat tööd ja anda välja kaks ergutuspreemiat. Esikohapreemia suuruses 9000 eurot pälvis võistluse võidutöö "Kuppel" arhitektuuribüroolt Arhitekt Must OÜ (autorid Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Jõnn Sooniste, Lisett Laurimäe). Teise koha ja 7000-eurose preemia sai võistlustöö "Galerii" arhitektuuribüroolt Mudel OÜ (autorid Paco-Ernest Ulman, Helle-Triin Hansumäe, Kaarel Künnap) ning kolmanda koha ja 5000-eurose preemia sai võistlustöö "Mastimets" arhitektuuribüroolt Stuudio Tallinn OÜ (autor Villem Tomiste). Ergutuspreemiad suuruses 2000 eurot anti võistlustöödele "Muutus" (Design Police Department OÜ) ja "Teekond" (Varjund OÜ).

Võistluse žüriisse kuulusid Haljala vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Kuldar Pärn (žürii esimees), Haljala vallavolikogu kultuurikomisjoni esimees Krista Keedus, Võsu alevikuvanem Riina Kaptein, "Hea avaliku ruumi" programmijuht Kalle Vellevoog, maastikuarhitekt Kerttu Kõll Eesti Maastikuarhitektide Liidust ning arhitektid Ivar Lubjak ja Tõnis Arjus Eesti Arhitektide Liidust. 

EV 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga "Hea avalik ruum" nüüdisajastatakse Eesti vabariigi 100. sünnipäeva auks 15 Eesti linna ja asula keskus. Seni on EV 100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud linnakeskused Tõrvas, Põlvas, Raplas, Valgas, Võrus, Kuressaares, Elvas ning Rakveres. "Hea avaliku ruumi" jätkuprogrammi raames korraldati veel neli arhitektuurivõistlust: Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuse uuendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles