Hinnatõus peaks sel aastal tulema mõõdukas

Merly Raudla
Copy
Hinnataset kergitasid detsembris kolm kaubagruppi: meelelahutus, transport ja toit.
Hinnataset kergitasid detsembris kolm kaubagruppi: meelelahutus, transport ja toit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskmine tarbimiskorv kallines Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul detsembris võrdlemisi vähe, eriti arvestades endiselt kiiret palgakasvu. Hinnatase kerkis aastatagusega võrreldes 1,8 protsendi võrra. Aastaga odavnesid alkohol, elekter ja sideteenused. Alkoholi hinda mõjutas aktsiisimaksude langus.

Elektri hinda alandas soe, vihmane ja tuuline ilm, mis ühelt poolt vähendas Põhjamaades elektri tarbimist ja teiselt poolt soodustas elektri tootmist. Tallinna Vesi langetas majapidamistele detsembris veerandi võrra vee- ja reoveeteenuse hinda.

Hinnataset kergitasid detsembris kolm kaubagruppi: meelelahutus, transport ja toit. Tarbijate sissetulekute kasv ja optimistlik tulevikuvaade suurendavad nõudlust ja võimaldavad siseturule suunatud kaupmeestel hindu tõsta. Samas seisab mitu välisturule müüvat ettevõtjat silmitsi hoopis müügihindade langusega, kuna maailmaturul on hinnasurve praegu tagasihoidlik. Eesti eksportijate müügihinnaindeks langes novembris aastatagusega võrreldes 1,2 protsenti.

Mootorikütused kallinesid Eestis detsembris naftahinna tõusu toel. Nafta kallines detsembris eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti. Jaanuaris on nafta hind aga heitlik Lähis-Ida pingete tõttu.

Sellel aastal peaks keskmine tarbimiskorv kallinema veidi vähem kui eelmisel aastal. Kui mullu ulatus inflatsioon 2,3 protsendini, siis selleks aastaks prognoositakse Swedbankis 2,1-protsendilist hinnatõusu. Hinnatõus on eelmisest aastast aeglasem, sest toit ja eluasemega seotud kommunaalkulud kallinevad vähem kui 2019. aastal.

Keskmine palk kasvab hindadest endiselt oluliselt kiiremini. Keskmine netopalk tõuseb sel aastal Swedbanki hinnangul viis protsenti. Palgakasv annab veidi järele, kuna majanduskasv aeglustub ja tööjõupuudus leeveneb, seda eriti eksportivates harudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles