Seminarilt saab teadmisi dementse inimese toetamiseks

Katrin Uuspõld
Copy
Elu koos dementsega on ka lähedase jaoks justkui pusle kokkupanek.
Elu koos dementsega on ka lähedase jaoks justkui pusle kokkupanek. Foto: Shutterstock

Kõigil, kel on kokkupuuteid dementsete inimestega ja soov saada nõuandeid nende abistamiseks ning infot toetuste ja teenuste kohta, on võimalik osaleda 14. jaanuaril kell 13 Kunda päevakeskuses algaval seminaril “Dementsusega inimese toetamine”.

Ettevõtmine on mõeldud kõigile huvilistele, olgu siis tegemist omavalitsuse töötaja, sotsiaaltöötaja, perearsti või omastehooldajaga.

Seminar algab ettekandega, milles Ida-Viru keskhaigla neuroloog doktor Katrin Põld selgitab dementsuse olemust, sellega kaasnevaid kognitiivseid ja käitumishäireid ning ravivõimalusi.

SA EELK Tallinna Diakooniahaigla dementsusega inimeste osakonna juhataja ja tegevusterapeut Hanna-Stiina Heinmets räägib dementsusega inimese toimetuleku toetamisest. Omastehooldust puudutavatest toetustest ja teenustest annab ülevaate Viru-Nigula valla sotsiaalvaldkonna juht Annika Kapp.

Kadi Neubauer tutvustab dementsuse kompetentsikeskust, infoliini ja tugigruppe. Ühtlasi järgneb seminarile algusega kell 16.15 dementsusega inimeste lähedaste tugigrupi koosolemine. “See tugigrupp luuakse Kundas esimest korda. Huvi on seminari ja selle teema vastu tundnud väga paljud,” rääkis Kunda päevakeskuse perenaine Kaja Seene, kes on loodava tugigrupi eestvedaja. Sotsiaalministeeriumi algatusel rajatud dementsuse kompetentsikeskuse projektijuht Kadi Neubauer märkis, et tugigruppide tööd aidatakse alustada üle Eesti, Kunda grupp on Lääne-Virumaal esimene, Eesti mõistes aga kahekümnes. “Kui on initsiatiivikaid inimesi ning gruppi piirkonnas ei ole, siis aitame neil hea meelega selle ellu kutsuda. Kunda päevakeskusest just nõnda meiega ka ühendust võeti,” rääkis Kadi Neubauer. “Tugigruppides käivad koos dementsuse eri staadiumis olevate inimeste lähedased, et jagada omavahel muresid, kogemusi, infot, ja eestvedajateks on vabatahtlikud.”

Seminar on kõigile huvilistele tasuta, küll palutakse oma osalemisest varem teada anda telefonil 5918 9040 või kirjutades kaja.seene@viru-nigula.ee.

Ettevõtmise korraldajad on Viru-Nigula sotsiaalhoolekandekeskus, MTÜ Elu Dementsusega, dementsuse kompetentsikeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles