Hõbeakadeemia alustab peagi Rakveres uut hooaega

Katrin Uuspõld
Copy
Mitmel pool Eestis on eakatel võimalus osaleda väärikate ülikoolis. Rakveres on selleks Hõbeakadeemia, kus huvipakkuvaid loenguid kuulata.
Mitmel pool Eestis on eakatel võimalus osaleda väärikate ülikoolis. Rakveres on selleks Hõbeakadeemia, kus huvipakkuvaid loenguid kuulata. Foto: Elmo Riig

Seenioridele mõeldud Hõbeakadeemia alustab Rakveres juba viiendat hooaega kord kuus loengutega mõnel aktuaalsel teemal. Ka haridusteadlased on seisukohal, et inimene peab saama õppida elu lõpuni.

Hõbeakadeemia oli varem Tallinna ülikooli Rakvere kolledži korraldada, nüüd on selle üle võtnud Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituut. “Koostöös Lääne-Viru Omavalitsuste Liiduga (VIROL) võtsime selle projekti üle, et traditsioon jätkuks ja eakatel oleks ka edaspidi huvitavaid enesetäiendamise ja kooskäimise võimalusi,” rääkis Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudi lektor Helen Kool.

Sarja esimese loengu peab Rakvere linnavalitsuse valges saalis 30. jaanuaril ajakirjanik ja kirjanik Inga Raitar meediast kui ühiskonna peegelpildist. “Inga Raitar räägib sellest, kuidas meediatoodang valmib, miks käsitletakse mingeid teemasid rohkem ja teisi pigem mitte. Kelle huvides meedia tegutseb ja kuidas meediamaastikul paremini orienteeruda,” selgitas Helen Kool.

VIROL-i tegevdirektori Sven Hõbemäe sõnul on loengusarja eesmärk vanemaealistele uute teadmiste andmine, elukestva õppe soodustamine ning kaudselt ka eakamate inimeste konkurentsivõime tõstmine.

Hõbemägi lisas, et valitud teemad võiksid olla eakate hulgas aktuaalsed, puudutades tervise säilitamist, emotsionaalset tasakaalu, lähedust, peresuhteid, aktiivsena vananemist, muudatusi ühiskonnas. Nõnda teeb 27. veebruaril Eesti ajaloomuuseumi koguhoidja Marika Palu ettekande muusikarüütel Georg Otsast, kel tuleb sajas sünniaastapäev. Kevadsemestri loengu idee on alguse saanud Tokyo olümpiaaastast ning 26. märtsil räägib Kaido Höövelson Jaapanist. 23. aprillil kõneleb kriisipsühholoog Ülle Kalvik peresuhetest ja -vägivallast.

"Tänapäeva haridusteadus on seisukohal, et inimene on võimeline õppima ja peab saama õppida elu lõpuni."

Meeli Männamäe

Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudi lektor

Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudi õppejõud Meeli Männamäe tõdes, et 21. sajandil on inimesel vaja õppida uusi oskusi, koguda teadmisi ja kujundada hoiakuid kõikides elukaare etappides.

“Kiired muutused ühiskonnas ja tehnoloogia areng osutavad ka vanemas eas õppimise vajadusele. Rahuldust pakkuv sotsiaalne aktiivsus seeniorieas hoiab alles vaimseid võimeid ning vähendab depressiivsuse sümptomeid. Tänapäeva haridusteadus on seisukohal, et inimene on võimeline õppima ja peab saama õppida elu lõpuni,” rääkis Männamäe. Ta lisas, et selleks on ka vanemas eas mitmesuguseid võimalusi: õppida saab nii rahvamajade ja päevakeskuste huviringides, kursustel, iseseisvalt kui ka spetsiaalsetes eakatele mõeldud loengusarjades, mida korraldavad kõrgkoolid väärikate ülikooli nime all.

“Kutsume olema uudishimulikud, kuulama, vestlema, kaasa mõtlema ja tegutsema kord kuus toimuvas Hõbeakadeemias,” märkis Meeli Männamäe. Pärast suvepuhkust jätkab Hõbeakadeemia septembris ja kestab detsembrini. “Väidame, et igaühel, sealhulgas vanemaealisel inimesel, on õigus isiklikule vabale arengule. Õppimine toetab inimese heaolu, uuringud väidavad, et õppiv inimene on keskmiselt terve,” rääkis Meeli Männamäe ja viitas USA leiutajale ja töösturile Henry Fordile, kes on öelnud: “Kõik, kes lõpetavad õppimise, on vanad, on nad siis kakskümmend või kaheksakümmend. Kõik, kes jätkavad õppimist, püsivad noorena.”

Hõbeakadeemia õppetöö toimub loengute, vestluste ja ühistegevuste vormis Rakvere linnavalitsuse valges saalis iga kuu viimasel neljapäeval algusega kell 12. Omaosalus on kaks eurot ning seminarisarja läbinud saavad Tallinna tehnikakõrgkooli teenusmajanduse instituudilt ka tunnistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles