Märkamatud mälestuskivid jutustavad värvikaid lugusid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Hans Vinnali mälestuskivi Sämi lähistel.
Hans Vinnali mälestuskivi Sämi lähistel. Foto: Vladislav Musakko

Eesti autokuningaks kutsutud Hans Vinnal sõitis end 1928. aastal Sämi kandis surnuks. Lendur August Orav kukkus oma lennumasinaga 1930. aastal alla Päides. 1977. aastal sattus Moel katastroofi Nõukogude armee reisilennuk, viies hauda 21 inimest. Kõigile neile hukkunutele on meie maakonda püstitatud mälestuskivid, kuid rada nende juurde on enamjaolt rohtunud, ja et mälestusmärgid jäävad käiguteedest eemale, on nende olemasolu paljudele üllatus.

Tallinna–Narva maantee 112. kilomeetril seisab teepervel mälestuskivi Hans Vinnalile. Omal ajal nimetati seda isegi obeliskiks ja erinevalt praegusest oli sel ka aluskaunistus. Teisiti poleks saanudki, sest Hans Vinnal (1882–1928) oli Eesti kroonimata autokuningas. Paraku sai tema elutee Sämi silla lähistel toimunud autoavariis õnnetul kombel otsa.

Oli 1928. aasta 14. juuli, laupäevase päeva õhtupoolik. Hans Vinnal sõitis Tallinnast Narva-Jõesuusse, kaasreisijaiks General Motors International AS-i esindaja taanlane Harald Sigetty ja abikaasa Helene Vinnal. Auto oli lahtine LaSalle, mida reisi esimesel poolel juhtis Vinnali kauaaegne autojuht Valter Einmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles