Palermo metsas mälestati punaterrori ohvreid

Copy

Rakveres Palermo mälestusmärgi juures toimus täna tseremoonia, kus meenutati 101 aastat tagasi toimunud veretöö ohvreid ja Rakvere vabastamist vabadussõjas.

Tseremoonial pidasid palve Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Rakvere Kolmainu koguduse pastor Tauno Toompuu ja Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kiriku esipreester Aleksandr Lebedev. Sõna võtsid maakonna omavalitsuste liidu tegevjuht Sven Hõbemägi, Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami, riigikogu vabadusvõitlejate ja represseeritute toetusrühma esindaja Anti Poolamets ja Memento Rakvere ühingu juhataja Liina Kuusk. 

Pärjad asetasid mälestusmärgi jalamile ka politsei, päästeteenistuse, kaitseväe ja Kaitseliidu ning Rakvere reaalgümnaasiumi esindajad.

"Oleme siin lugupidamisest nende inimeste vastu, kellele see monument on püstitatud," lausus Liina Kuusk. "Ma loodan, et siia tullakse ka 20 ja 30 aasta pärast."

Punarežiim hukkas 101 aastat tagasi Rakveres enne Eesti vägede linna jõudmist 82 inimest. Kahe nädala jooksul lasti maha täiesti süütuid inimesi, põhjuseks oli pahatihti vaid varanduslik seis või ühiskondlik positsioon. Hukkamised toimusid peamiselt Palermo metsas, kus ohvreid sunniti iseendale haudu kaevama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles