Kirjanik Vahur Afanasjev teeb kunstniku- ja kuraatoridebüüdi

Katrin Uuspõld
Copy
Kirjanik Vahur Afanasjev kureerib peagi Peipsiveerel Voronja galeriis kättemaksuteemalist näitust.
Kirjanik Vahur Afanasjev kureerib peagi Peipsiveerel Voronja galeriis kättemaksuteemalist näitust. Foto: Sille Annuk

Voronja galeriis avatakse 23. mail näitus "Kättemaks. Mесть. Revenge.", mida kureerib Vahur Afanasjev, kes on oma teose "Serafima ja Bogdan" eest muu hulgas vastu võtnud Virumaa kirjandusauhinna ja aastate eest töötanud Virumaa Teatajas ajakirjanikuna.

Kuigi kirjanik Afanasjev on käsitlenud kättemaksu teemat ka vanausuliste eluolu lahkavas saagas "Serafima ja Bogdan", siis romaani sisuga ta näitust siiski ei seo, vaid kutsub kättemaksu uurima eriilmelised loojad.

"Vist pole liialdus öelda, et kättemaksuga on igaüks kokku puutunud. Ei pea olema kättemaksuhimuline, piisab, et keegi su peale hammast ihuks. Ja kui päris ausalt endasse vaadata, siis kättemaksuhimu juured on lapsepõlves. Kui mitte mujalt, siis just sealt leiame enda loo," selgitab Vahur Afanasjev näituse tagamaid.

Näitusel on esindatud klassikaline maal, graafika, klaasikunst, heli- ja videoinstallatsioon. Lisaks kuraatoridebüüdile teeb Vahur Afanasjev näitusel kunstnikudebüüdi.

"Mu ema on harrastuskunstnik. Eks ma olen ise ka üht-teist katsetanud, aga kureerimine on imetabane võimalus teostada kunstiline tervik ülimalt andekate inimeste kätega kunstnike, publiku ja enda rõõmuks," räägib Vahur Afanasjev. "Väga tore, et Voronja galeristid Kaili ja Raul mulle näituse kureerimise pakkusid. Peipsiveere on mu maakodukant, elan galeriist kolme ja poole kilomeetri kaugusel. Kunstnike ja tööde valimisel lähtun enda maitsest. See tähendab, et näitus peab pakkuma nii kergesti ligipääsetavat, egalitaarset kunstinaudingut kui ka mõtteainet süvenejale ja asjatundjale. Ainus harrastaja olen mina, ülejäänud näitusel osalejad on tähed – need, kes säravad kõrgel, ja need, kes tõusevad."

Seitsmenda hooaja näitust "Kättemaks. Mесть. Revenge." saab Peipsiveerel asuvas Voronja galeriis näha augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles